szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török miniszterelnök megerősítette csütörtökön, hogy támogatja Irán álláspontját az atomkérdésben. A török kormány és nép mindig egyértelműen támogatta az atomenergia békés célú felhasználásának jogához ragaszkodó iráni álláspontot, és a jövőben is szilárdan kitart ezen politika mellett – ezt mondta Recep Tayyip Erdogan azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel tárgyalt.

Ahmadinezsád üdvözölte Törökország világos és nyílt állásfoglalását.

Erdogan szerdán érkezett kétnapos látogatásra Iránba. Ali Laridzsáni iráni parlamenti elnökkel már szerda este áttekintette a szíriai helyzetet, valamint a Törökországban elhelyezett amerikai radarok kérdéskörét. A két politikus közölte, hogy országaik együttműködnek a regionális problémák és válságok tárgyalásos rendezésében.

Irán fenyegetésnek tekinti és stratégiai hibának nevezte, hogy a NATO rakétapajzsának részeként Törökországba telepítettek amerikai radarokat. Laridzsáni annak a meggyőződésének adott hangot az Erdogannal folytatott megbeszélésen, hogy Törökország és Irán kétoldalú tárgyalásokon rendezni tudja az ügyet.

Teheráni tárgyalásain a török kormányfő több gesztust tett az iszlám köztársaságnak. Megerősítette például, hogy Isztambul szívesen biztosít helyszínt Irán és a hatok április 13-án esedékes újabb tárgyalásának. Teherán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából és Németországból álló csoport több mint egy év után tárgyal ismét az iráni atomdosszié ügyében. Törökország Isztambult javasolta helyszínnek. Irán támogatja, hogy Törökország legyen a házigazda.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását