szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vasárnap ismét Jemen legjelentősebb repülőterét - közölték biztonsági tisztségviselők. A szanaai légikikötőt az előző nap a volt államfőhöz, Ali Abdalláh Szálehhez hű katonák foglalták el, mert az új elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi felmentett tisztségéből több mint egy tucat olyan tábornokot - köztük a légierő parancsnokát és az elnöki gárda főnökét -, aki Száleh híve.

Az ellenzéki részvétellel megalakult nemzeti egységkormány egyik minisztere nemrégiben arról panaszkodott, hogy Száleh a biztonsági szolgálatoknál és a fegyveres erőknél kulcsfontosságú pozíciókban lévő rokonain keresztül továbbra is nagy hatalommal bír. Így megfigyelők szerint a most elrendelt személycserék súlyos csapást jelentenek Szálehnak. Az ő hívei szombaton harckocsikkal és páncélozott járművekkel foglalták el a repülőteret, miközben lőttek a létesítmény épületeire. A katonák elküldték az utasokat, visszafordították az érkezőket, és megakadályozták a repülőgépek fel- és leszállását.

Biztonsági tisztségviselők szerint a támadók vasárnap elvonultak, de a légierő parancsnoka, aki egyúttal a volt elnök féltestvére, Mohammed Száleh al-Ahmar, nem hajlandó elhagyni azt az irodát, amelyet elfoglalt a repülőtér katonai szárnyában. Légitámadásban vasárnapra virradóra meghalt az al-Kaida terrorhálózat jemeni szárnyának 24 feltételezett embere - közölte a szanaai védelmi minisztérium és egy törzsi vezető, aki kérte neve elhallgatását.

Tizenhatan a Zindzsibár melletti Kudban lelték halálukat - közölte a minisztérium honlapján, de az nem derült ki, hogy a légi támadást ki hajtotta végre ellenük. Abján tartomány székhelye, Zindzsibár és annak környéke tavaly május óta az al-Kaida ellenőrzése alatt áll. Nyolc feltételezett terrorista halálát egy amerikai drónról elindított rakéta okozta az ország déli részén - közölte a törzsi vezető. Mind a nyolcan egy járműben utaztak, és Sabvából Marib tartományba tartottak. Öten közülük jemeniek voltak, hárman más arab országokból valók - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!