szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A második pszichiátriai szakértői vélemény szerint a norvég mészáros, Anders Breivik beszámítható. Éppen erre a véleményre várt Breivik is, aki nem szeretné, ha őrültnek gondolnák.

A legújabb pszichiátriai szakértői vélemény beszámíthatónak tartja a 77 embert megölő norvég mészárost, Anders Breiviket - írja az Ntv.de. A férfi ügyvédje bejelentette: a bíróság elé idéznek iszlamista és szélsőjobboldali tanúkat is, akik szintén Breivik beszámíthatóságát hivatottak alátámasztani.

Az első pszichiátriai szakvélemény paranoid skizofréniát állapított meg Breiviknél, ám szakértők kétségbe vonták ennek valóságtartalmát. A vádlott kifejezett kérése volt, hogy beszámíthatónak találják, ugyanis nem szeretné, ha őrültnek tartanák, mert akkor szerinte kétségbe vonják majd az egész általa kitalált ideológiát is, aminek alapján gyilkolt.

©

A per április közepén kezdődik, Breivik ellen túlélők is fel fognak szólalni. Amennyiben Breiviket elmebetegnek nyilvánítják, nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe utalják. Ő maga a közelmúltban egy, a norvég médiának küldött levélben azt hangoztatta, hogy ha pszichiátriai intézetbe zárnák, az "a halálnál is rosszabb lenne". A többi között azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni". 

A 33 éves, szélsőjobboldali merénylő az általa elkövetett gyilkosságokat politikai indítékokkal magyarázta, azt hangoztatva, hogy a norvég "multikulturális társadalom", továbbá az európai "muzulmán invázió" miatt indított keresztes hadjáratot. Korábban többször is azt állította, hogy tettét tudatának teljes birtokában követte el.

Tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el autóba rejtett pokolgéppel merényletet, amely nyolc ember halálát okozta. Ezután a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén 69 személyt, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz "terrorcselekményt" követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel sújthatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t