szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, az ország iránti befektetői bizalomra van szükség - mondta az Európai Bizottság szóvivője a testület szerdai sajtótájékoztatóján. "Egyelőre ez a bizalom megítélésünk szerint nincs meg" - mondta Olivier Bailly.

Az EU azt várja Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosítása érdekében, "tegye lehetővé a befektetők visszatérését" és a magyar gazdaságra nehezedő nyomás csökkentését - mondta a bizottsági szóvivő.

©

A szóvivő szerint nem lehet egyértelműen pontokba szedni azokat az elemeket, amelyek a befektetői bizalom visszaszerzéséhez szükségesek. Megjegyezte azonban, hogy a Magyarország ellen az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által indított kötelezettségszegési eljárások, valamint azok a kérdések, amelyeket két külön levélben tett fel Brüsszel a magyar hatóságoknak, "részét képezik az asztalon levő kérdéseknek" a befektetői bizalomhoz szükséges jogi környezettel kapcsolatban.

"Attól tartok, nem tudom felsorolni mind a húsz vagy harminc pontot, hogy mit kell megtenni" - fogalmazott a bizottsági szóvivő, akinek a szavai szerint "általános értelemben" kell megfelelő környezetet biztosítania Magyarországnak.

Olivier Bailly elmondta, hogy Magyarországtól a határidő letelte előtt részletes válaszokat kaptak a felvetett kérdésekre. Ezeket most jogi szempontból elemzik, és egyelőre nem tűzték ki, hogy mikor hozzon döntést a biztosok testülete. Ezen a héten nem tartanak ülést a biztosok, jövő szerdán Strasbourgban lesz a következő tanácskozásuk.

A szóvivő nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy az Európai Bizottság Magyarországnak megfogalmazandó válaszában lesz-e jelzés a pénzügyi tárgyalások megkezdésének lehetőségére, annak elképzelhető időpontjára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindig cukormentes kólát kér? Egy 10 évig zajló kutatás szerint azzal is rosszul járhat

Mindig cukormentes kólát kér? Egy 10 évig zajló kutatás szerint azzal is rosszul járhat

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Karácsony Gergely: Örülök, hogy Orbán elfogadta a javaslatomat

Karácsony Gergely: Örülök, hogy Orbán elfogadta a javaslatomat