szerző:
MTI

Az indonéziai Szumátrán, Aceh tartományban hatalmas pánik tört ki a szerdai 8,7-es erősségű földmozgást követően - az emberek fejvesztve hagyták el otthonaikat, és többnyire autóval vagy motorbiciklin igyekeztek a parttól minél távolabbi, biztonságos helyre menekülni, felkészülve a legrosszabbra, a 2004-es december 26-i pusztító szökőár megismétlődésére.

"Mivel érdemeltük ezt ki?" - tette fel a kérdést Aisyah Husaini, az egyik helyi lakos, akiben - a többi acehi lakoshoz hasonlóan - még élénken élnek a szüleit és fiát is halálba rántó 2004-es cunami emlékei. "Milyen bűnt követtünk el?" - folytatta sírva. "Annyira aggódom, nem akarom újra elveszíteni a családomat" - mondta, miközben erősen magához szorította két kislányát az egyik Banda Aceh-i mecsetben, ahova százak menekültek a földrengés miatt. Az indonéziai katasztrófavédelmi hivatal egyik szóvivője arról számolt be, hogy a földmozgás áramszünetet okozott, és forgalmi dugók alakultak ki, miközben mindenki próbálta a város magasabban fekvő pontjait elérni.

A nagy erejű földmozgást követően szökőárriadót rendelt el az indiai-óceáni térség számos országa, majd néhány órával később bejelentették, hogy megszűnt a cunamiveszély.

©

Szakértők szerint ez a mostani földrengés nem idézhetett volna elő a 2004-eshez hasonló szökőárt, mivel a súrlódás és a rengés horizontálisan történt, nem pedig vertikálisan. Előbbi esetben a föld tektonikus lemezei egymásnak csúsznak, rezgést okozva a vízben, míg utóbbi esetben történik az, hogy a tengerfenék hatalmas víztömegeket megmozgatva függőleges irányban elmozdul, s nagy sebességgel haladó tornyosuló hullámokat indít a part felé.

Roger Musson, a brit földtani intézet szeizmológusa, aki a szumátrai törésvonalakkal foglalkozik, elmondta, hogy amikor értesült a földrengésről, egyből a legrosszabbra gondolt. "De amint rájöttem, milyen jellegű volt a rengés, már sokkal jobban éreztem magam" - tette hozzá. A földrengést Szingapúrban, Malajziában, Thaiföldön, Indiában és Bangladesben is érezni lehetett. Srí Lankán és a Maldív-szigeteken kiürítették az épületeket és a strandokat, és felkészültek az esetleges katasztrófavédelmi feladatokra.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közlése szerint a térségben - a 2004-es cunamit követően - kiépített kommunikációs rendszer megfelelően működött. "A felvételeink tanúsága szerint a régió szökőárveszélynek kitett országaiban a nemzeti meteorológiai szolgálatok öt percen belül megkapták a figyelmeztetést" - mondta el Maryam Golnaraghi, a WMO katasztrófakockázat-csökkentési programjának vezetője.

60-80 centiméteres hullámok értek csak partot
©

A 8,7-es erősségű földmozgást a Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra regisztrálták. Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. Az első földmozgást néhány órával később egy másik nagy, 8,2-es erősségű utórengés követte. Indonézia partjai közelében 2004. december 26-án 9,1-es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban mintegy 230 ezer ember halt meg, csaknem háromnegyedük Acehben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra