szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szíriában több mint egy éve tartó felfordulás a szomszédos Irakban is táptalaja lehet az erőszaknak: több mint hatszázan haltak meg a vallási indíttatású támadásokban az idei első negyedévben - közölte egy ENSZ-diplomata a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén.

Martin Kobler, az ENSZ iraki különmegbízottja a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint kedden azt mondta: az idei első három hónapban Irakban folytatódtak a zarándokok elleni támadások, 613 civil halt meg, további 1835 pedig megsebesült. Az áldozatok száma valamivel kevesebb a tavalyi első negyedévinél.

Hamid al-Bajati, Irak ENSZ-nagykövete a BT-ülésen óva intett attól, hogy az al-Kaida nemzetközi - szunnita - muzulmán terrorista hálózat vagy más terrorista csoportok eltérítsék eddigi irányától az arab országokban elindult forradalmi hullámot. A diplomata egyúttal hangoztatta, hogy országa az amerikai haderő múlt év végi kivonása után a "demokratikus politikai folyamat" új szakaszába lépett, mivel egyes arab országok addig nem voltak hajlandóak helyreállítani diplomáciai kapcsolataikat Irakkal, amíg ott amerikai csapatok állomásoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!