szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afrikai menekültek haláláért ítélte el a NATO-t egy frissen közzétett brit jelentés, amely a brit haderő felelősségét is felvetette a Földközi-tengeren tavaly életét vesztett 63 személy tragédiájával összefüggésben - adta hírül szerdán a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A Londoni Egyetem 90 oldalas szakértői tanulmánya egy törvényszéki oceanográfiai technológia segítségével követte nyomon a pusztulásra ítélt menekültek útját, akik két hétig sodródtak a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán annak ellenére, hogy a NATO és az Európai Unió (EU) tisztában volt a hajó helyzetével és tartózkodási helyével. A fedélzeten tartózkodó csaknem összes utas - beleértve két csecsemőt is - belehalt a szomjúságba és az éhségbe. 

A dokumentum túlélők leírására hivatkozva rámutatott, hogy a brit haderő Westland Lynx típusú helikoptere kétszer is megközelítette a csónakot, és kapcsolatba is lépett vele anélkül, hogy bármilyen segítséget nyújtott volna a fedélzeten tartózkodóknak. A szóban forgó helikopterekről tudvalevő, hogy a tavalyi líbiai beavatkozás során ebben a térségben tevékenykedtek. A jelentés ugyancsak túlélői beszámolóra hivatkozva megjegyezte, hogy egy hadihajó is felvette velük a kapcsolatot, s minden bizonnyal azért hagyta figyelmen kívül az onnan érkező segélykiáltásokat, mert franciául szóltak. 

A The Guardian jelenleg a brit védelmi minisztérium válaszára vár a jelentés tartalmával összefüggésben. Az eset növeli a NATO-ra nehezedő nyomást, hogy bizalmas képeket és adatokat adjon ki a mentési műveletekért felelős egységekre vonatkozóan. Az Európa Tanács a múlt hónapban felszólította a katonai szervezetet és tagállamait, folytassanak vizsgálatot az ehhez hasonló, egyre gyakoribbá váló esetek felderítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop