szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hagyományos nemi szerepek teljes megszüntetéséért indult harc a nemek közötti egyenlőség terén egyébként is élen járó Svédországban - közölte összeállításában az amerikai Slate magazin. Az úgynevezett "nemsemleges" aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a svéd kormány, illetve a társadalom ne tegyen semmilyen megkülönböztetést nők és férfiak között.

Elképzeléseik között szerepel például, hogy a szülők tetszés szerint női nevet adhassanak fiúgyermeküknek. Egy svéd gyermekruházati vállalat teljesen megszüntette a termékeire vonatkozó fiú-lány szekciót, és a "nemsemleges" öltöztetésről intenzív párbeszéd alakult ki a szülői blogokon.

Ugyanez a tendencia bontakozott ki egy svéd játékkatalógusban, ahol egy kisfiú Pókember-jelmezben babakocsit tolt, miközben egy farmernadrágot viselő kislány traktort vezetett. A lap emlékeztetett, hogy Svédország egyébként is a nemi egyenlőség fellegvára, ahol legmagasabb a nők foglalkoztatottsági aránya, s az általános 480 napos szülési szabadságból 60-at hivatalosan a férfiaknak tartanak fent.

A "nemsemleges" mozgalom idén április elején érkezett mérföldkövéhez, amikor egy új személyes névmással gazdagították a svéd nemzeti enciklopédia internetes kiadását. A kötet szerzői a "nemsemleges" személyes névmás megnevezésére a svéd hímnemű "han" és nőnemű "hon" kifejezésből megszületett  "hen" szót javasolták, ami heves vitát váltott ki a svéd médiában.

A svéd nyelvbe történő politikai beavatkozással nem mindenki értett egyet. Jan Guillou, Svédország egyik legismertebb írója a szóban forgó javaslatot a svéd nyelvet megsemmisíteni szándékozó feministák kezdeményezésének titulálta. Más bírálatok szerint a "nemsemleges" névmás bevezetése lélektanilag és társadalmilag is romboló hatással lehetne a kiskorúakra. Elise Claeson, a svéd szakmai szervezet korábbi esélyegyenlőségi szakértője kifejtette, hogy egy "harmadik nem" bevezetése könnyedén összezavarhatja a fizikai és mentális fejlődésben lévő gyermekeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár