szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem magánvélemény a Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára által a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott "non paper", hanem a Velencei Bizottság közlése, amellyel a magyar kormánnyal való párbeszédhez kívánt hozzájárulni - mondta az ATV-nek az Európa Tanács főtitkárának szóvivője.

A Velencei Bizottság és a magyar kormány párbeszédének az egyik eleme volt a Thorbjorn Jagland főtitkár budapesti látogatása után átadott írásos közlés - mondta az ATV kérdésére Daniel Holtgen, a főtitkár szóvivője. A dokumentum szerinte segítséget kíván nyújtani az Európai Tanács, a Velencei Bizottság és a magyar kormány közötti párbeszédhez.

"Az írásos közlés a Velencei Bizottságtól származik, és az Európa Tanács főtitkárának tudtával készült. Nem kötelező érvényű dokumentum, hanem a magyar kormánnyal jelenleg zajló tárgyalások egyik eleme, amelyben a Velencei Bizottság kifejtette az álláspontját. Ennél nem több és nem is kevesebb" - mondta a szóvivő.

"Thomas Markert úr a Velencei Bizottságot képviseli, ezért az írásos közlés nem a magánvéleménye, hanem a Velencei Bizottság közlése, amellyel a magyar kormánnyal való párbeszédhez kívánt hozzájárulni. Az Európai Bizottság főtitkára budapesti látogatása alkalmából megegyezett a magyar kormánnyal, hogy folytatják a párbeszédet, és ennek több különböző formája van, ideérte ezt az írásos közlést is" - tette hozzá.

Az atv.hu írt csütörtökön arról, hogy az Európai Bizottsággal egyeztetve "öt pontban összegzett, egyértelmű és nem alkuképes feltételt" fogalmazott meg a magyar bírósági reformmal kapcsolatban a Velencei Bizottság; a kifogást pedig úgynevezett "non paper" útján közölték.

A kormányszóvivői iroda csütörtökön erre reagálva azt közölte: a Velencei Bizottság eddig semmilyen formában nem értékelte azt az igazságügyi törvénymódosítási csomagot, amelyet a bizottság ajánlásait figyelembe véve terjesztett a kormány az Országgyűlés elé. A sajtóhírekben is megemlített "non papert" Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára adta át budapesti látogatását követően mint nem hivatalos véleményét azzal kapcsolatban, mely kérdésekben tartaná tanácsosnak a vonatkozó magyar törvények kiigazítását - közölte a kormányszóvivői iroda.

"A Kormányszóvivői Iroda és Prőhle Gergely államtitkár magyarázzák a magyarázhatatlant. Persze, ez dolguk is, ha a kormányt hazugságon fogták. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Velencei Bizottság titkára magánlevelekkel traktálja a magyar kormányt és diplomáciát" - közölte Bárándy Gergely MSZP-s képviselő pénteki közleményében.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy pénteki rendezvényen szintén azt mondta, egyrészt az említett dokumentum nem uniós vélemény, hiszen a Velencei Bizottság az Európa Tanács tanácsadó intézménye, másrészt pedig a Velencei Bizottság egyik beosztottjának, Thomas Markert titkárnak a non paperjéről van szó.

"A non paper pedig magyarra lefordítva azt jelenti, hogy nem hivatalos dokumentum, tehát ilyen értelemben én nem tekintem hivatalosnak" - tette hozzá. Szerinte egyébként az abban foglaltak jelentős részét lefedi a kormány által benyújtott módosító indítvány, amely a parlament előtt van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A válásáról beszélt az amerikai first lady

A válásáról beszélt az amerikai first lady

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét