szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem pályázza meg újra a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) idén ősszel megrendezésre kerülő tisztújításán a párt elnöki székét Ján Slota, a párt jelenlegi vezetője.

A szlovák politikai spektrum jobb oldalának szélén elhelyezkedő párt elnöke ezt a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek jelentette be kedden. "Én biztos nem jelöltetem magam" - mondta el Ján Slota. Rámutatott: már a márciusban tartott, előrehozott parlamenti választások előtt jelezte, hogy vissza kíván vonulni a magas szintű politikából. Hangsúlyozta: nem változtatja meg a döntéseit.

Ján Slota a pártelnöki szék lehetséges várományosai kapcsán elmondta: véleménye szerint két-három jelölt is pályázik majd az elnöki székre. Az SNS szóvivője, Jana Benková a párt elnökségének keddi ülését követően elmondta, hogy a párt vezetése tudomásul vette az államfői hivatal által a párt irodájába eljuttatott azon válaszlevelének tartalmát. Ebben Ivan Gasparovic irodája közli: nem tesz eleget az SNS a népszavazást kezdeményező petíciós íveinek visszaszolgáltatását irányzó kérésének.

Az eset előzményéhez tartozik, hogy az SNS néhány nappal a parlamenti választások előtt több mint 360 ezer aláírást tartalmazó - a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírását kezdeményező - petíciós íveket adott le az államfői iroda iktatójában. Az SNS által kezdeményezett népszavazás során a: "Támogatja ön azt, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a hivatalos érintkezésben kizárólag a szlovák nyelvet használják?" kérdésre válaszolhattak volna igennel vagy nemmel a szavazók. Az aláírások iktatását követően a köztársasági elnöknek 30 napon belül ki kellett volna írnia a népszavazást, ám Ivan Gasparovic szlovák államfő irodája közvetlenül a határidő lejárta előtt bejelentette: nem ír ki népszavazást a témában, mivel a leadott petíción szereplő aláírások egy része nem hiteles. Erre a lépésre reagálva a Szlovák Nemzeti Párt levélben kérte az államfőt: szolgáltassa vissza az érvényes petíciós íveket, hogy folytatni tudják az aláírásgyűjtést.

A szlovák államfő szóvivője, Marek Trubac az esettel kapcsolatban közölte: azért nem szolgáltatják vissza a petíciós íveket, mert a z aláírásgyűjtési akció az ívek iktatásával véget ért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Középiskolai felvételik: az utóbbi tíz év legnehezebb magyar feladatsora volt a nyolcadikosoké

Középiskolai felvételik: az utóbbi tíz év legnehezebb magyar feladatsora volt a nyolcadikosoké

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda