szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz főváros egyik bírósága két hónappal meghosszabbította csütörtökön annak a három fiatal nőnek az előzetes letartóztatását, akik a Pussy Riot punkbanda tagjaiként februárban botrányt okozó Putyin-ellenes tiltakozó akciót hajtottak végre a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

Döntésével a Taganka kerületi bíróság a nyomozó hatóságok kérésének tett eleget. Utóbbiak azzal érveltek, hogy vizsgálatnak még számos körülményt tisztáznia kell, s azonosítania kell az akció még ismeretlen elkövetőit.

A garázdasággal vádolt Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina és Jekatyerina Szamucevics - mindhárman kisgyermekes anyák - a bírói határozat értelmében június 24-ig, összesen mintegy négy hónapig lesznek fogházban. Védőik közölték, hogy panasszal élnek a bírói határozattal szemben.

A rendőrség előzőleg több mint húsz tüntetőt vett őrizetbe a bíróság épülete előtt, ahol az újságírókkal együtt mintegy százan gyűltek össze - köztük neves művészek, zenészek és aktivisták -, s alkalmi fesztivált rendezve követelték a feminista Pussy Riot tagjainak szabadon bocsátását. A helyszínen ortodox vallású aktivisták is megjelentek, provokálták a Pussy Riot híveit, és tojással dobálták meg az egyik őrizetes, Tolokonnyikova férjét.

A csütörtöki bírósági meghallgatáson Tolokonnyikova egyebek közt azt mondta, nem sajnálja azt, amit a székesegyházban cselekedtek. Szavai szerint akciójukat elsősorban "az egyház és az állam összeolvadása elleni tiltakozásnak" szánták.

Az együttes öt tagja február 21-én, rikító színű símaszkot és miniszoknyát viselve behatolt az orosz pravoszláv egyház fő templomába, és az oltár előtt behangosított "punkmisét" rögtönöztek, egyebek közt azt énekelték, hogy "Szűz Mária, űzd el Putyint".

Videóra felvett és a világhálón közzétett akciójukat két héttel az orosz elnökválasztás előtt hajtották végre, amelyen az ország erős embere, Vlagyimir Putyin miniszterelnök a harmadik államfői mandátumát nyerte el, az előző hónapok tömeges hatalomellenes tüntetései ellenére.

A pravoszláv egyház álláspontja szerint a tettesek megérdemlik, hogy bíróság elé állítsák őket "istenkáromló" és a hívőket hitükben megsértő cselekedetükért. Hívők ezrei írták alá ugyanakkor azt a petíciót, amely arra szólítja fel az egyházat, hogy bocsásson meg az elkövetőknek.

A Pussy Riot különösen népszerű volt januárban, amikor egy, a moszkvai Vörös téren felvett dallal üzentek Putyinnak. Előadásuk azonnal sláger lett az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!