szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bizalmat szavazott Berényi József pártelnöknek a Magyar Koalíció Pártjának Országos Tanácsa a testület pozsonyi ülésén, szombaton. Egy 9 pontos nyilatkozatot is elfogadott a testület, ebben – a hatékony cselekvés érdekében – összefogásra szólítják fel a szlovákiai magyar politikai, társadalmi és civil szervezeteket.

A szombati találkozón arról is döntöttek, hogy átdolgozzák a párt alapszabályát, amelynek új formájáról a szeptember 22-i közgyűlésen döntenek majd. Bár az MKP vezetősége szerint még távolról sem lehet véglegesíteni az alapszabályban eszközölt változtatások listáját, azt már tudni lehet, hogy egyszerűbbé válik a párttagság megszerzése, és felmerült az is, hogy új nevet kapna a párt.

Berényi József
©

A szombati OT-ülés résztvevői a Magyar Koalíció Pártján belüli tisztújítás időpontját decemberre tűzték ki.

"Kértem egy bizalmi szavazást magammal szemben, azt hiszem, ez a politikai kultúra része, hiszen azt a célt, hogy az MKP-t visszajuttatom a parlamentbe, nem sikerült elérnem" – mondta Berényi József a bizalmi szavazás után, amelynek eredménye megerősítette pozíciójában az MKP elnökét.

A szavazáson 51 igen szavazattal 13 ellenében, 2 tartózkodás mellett szavaztak bizalmat az OT-tagok a jelenlegi elnöknek. Az MKP Országos Tanácsának 93 tagja közül egyébként 74-en vettek részt a szombati ülésen.

Berényi József szerint az Országos Tanács ülésének résztvevői megállapították: aggasztó jelenség, hogy szlovák párt még soha nem kapott annyi szavazatot Dél-Szlovákiában, mint a mostani választásokon. Ezt a jelenséget annál is inkább rossz irányú változásnak tartja a párt, mert állítják: a magyarság megmaradásának szempontjából ma egyetlen szlovák pártnak sincs programja.

Eközben a népszámlálási statisztikák a szlovákiai magyarság létszámcsökkenését mutatják, Dél Szlovákia gazdasági leszakadása folytatódik, az itt élő lakosság szociális helyzete egyre nehezebb – tette hozzá. Mindez arra mutat, hogy a Magyar Koalíció Pártjának az elkövetkező időben még nagyobb mértékben kell közösségépítő feladatokat ellátnia. Az MKP összefogást sürgető felkéréssel fordult a szlovákiai magyar társadalmi és politikai szervezetekhez, ehhez egy 9 pontos nyilatkozatot fogalmaztak meg az összefogás elveiről és céljairól.

A kilencpontos nyilatkozatban egyebek mellett arról van szó, hogy meg kell teremteni Dél-Szlovákia önerőre alapuló gazdasági programját, meg kell szüntetni a régió – a kormány részéről eddig tapasztalt – diszkriminációját, illetve meg kell őrizni a Selye János Egyetem és a magyar nyelvű közoktatás státusát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4,3 másodperc alatt 0-ról 200 km/h-ra: nem rakéta, hibrid autó

4,3 másodperc alatt 0-ról 200 km/h-ra: nem rakéta, hibrid autó

Péterfalvi a facebookos poszttörlésekről: Ez beavatkozás egy ország alkotmányos gyakorlatába

Péterfalvi a facebookos poszttörlésekről: Ez beavatkozás egy ország alkotmányos gyakorlatába

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt