szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa több állama aggodalmát fejezte ki hétfőn amiatt, hogy a francia euroszkeptikus szélsőjobboldal jelentősen előretört a francia elnökválasztás első fordulójában.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői találkozóján részben Nicolas Sarkozy elnököt tette felelőssé azért, hogy Marine Le Pen, a szélsőséges Nemzeti Front elnöke jó eredményt ért el a vasárnapi voksoláson. Asselborn szerint Sarkozy szigorúbb bevándorlási politikára és a schengeni övezet reformjára tett javaslataival segítette hozzá Le Pent a 18 százalékos szavazati arány eléréséhez.

Villy Sonvdal dán külügyminiszter szerint a vasárnapi választási eredmények "rendkívül aggasztóak". Az unió soros elnökségét ellátó Dánia külügyminisztere úgy vélte, hogy Franciaország követi az egyre szélsőségesebbé váló Európát, amivel Finnországra, és egyben saját országára utalt.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter "nagyon meggyőzőnek" nevezte Marine Le Pen eredményét, amely minden tagállamot elgondolkodtatásra kell, hogy késztessen.

Didier Reynders, a belga diplomácia vezetője úgy fogalmazott; nagyon figyelemreméltónak tartja a francia és általában az európai szélsőjobboldal előretörését, amely aggodalomra ad okot.    

Az Európai Bizottság hétfőn a franciaországi eredményekkel kapcsolatban arra biztatta az európai vezetőket, hogy ne engedjenek a populista veszély kísértésének, és közösen munkálkodjanak a béke és a növekedés Európájának előmozdításáért.

A szélsőjobboldal Európában egyebek mellett Ausztriában, Finnországban, Dániában, Svédországban és Magyarországon rendelkezik jelentős támogatottsággal.

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulója után az európai sajtó is szkeptikusan látja Nicolas Sarkozy leköszönő államfő újraválasztási esélyeit, ugyanakkor meglepve kommentálták a lapok a szélsőjobb eredményeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező