szerző:
MTI

A Mein Kampf (Harcom) tudományos kommentárokkal ellátott kritikai kiadásával akarja megakadályozni Bajorország, hogy a tulajdonában lévő szerzői jogok 2015-ös lejárta után egyesek nagy üzletet csinálhassanak az Adolf Hitler által írt, a nemzetiszocialista ideológiát és célokat taglaló önéletrajzi mű kiadásából.

Egy kedden Nürnbergben rendezett kerekasztal-beszélgetést követően Markus Söder bajor pénzügyminiszter (CSU) elmondta, a munkálatok már jelentősen előrehaladtak. A bajor állam 500 ezer eurós támogatással igyekszik a tudományos feldolgozást meggyorsítani és biztosítani azt, hogy a Mein Kampf 2015-ben a könyvpiacra kerüljön. A cél az, hogy "demitizálják" a szélsőjobboldali propagandairatot. 

A bajor állam szerzői jogai 2015-ben lejárnak, Bajorország ezután már nem akadályozhatja meg, hogy egy harmadik fél kiadja a Mein Kampfot. A koncentrációs táborok túlélőin és hozzátartozóikon kívül a zsidó közösségek képviselői is attól tartanak, hogy az újnácik visszaélhetnek Hitler gyűlöletpamfletjével.

Bajorország a szerzői jogokra való hivatkozással eddig még mindig meg tudta akadályozni a mű kommentárok nélküli kiadását, és akaratát vitás esetekben bírósági úton is képes volt érvényesíteni. Nemrég a müncheni tartományi bíróság döntése egy brit kiadó, Peter McGee tervét húzta keresztül, aki kommentárokkal ellátott részleteket szeretett volna közölni a hitleri műből történelmi hetilapjában. McGee azonban jelezte, hogy fellebbezéssel él az ítélet ellen.

Söder elismerte, hogy 2016-tól kezdve bárki kiadhatja a Mein Kampfot kommentárok nélkül, "feltéve, hogy ez nem uszító módon történik". A pénzügyminiszter úgy látja, hogy 2016-ban bizonyos médiaérdeklődés fog irányulni a műre, és ez nagy kiadói érdeklődést vonhat maga után. Reményének adott hangot, hogy egy izgalmasan kommentált kiadással elejét lehetne venni annak, hogy a kiadóknak pénzügyi szempontból megérje piacra dobni a művet.

A kritikai kiadás mellett egyfajta iskolai célokra szánt változat kiadásával is megbízzák a müncheni Kortörténeti Intézetet. Ennek az a célja, hogy megfelelően feldolgozott szövegekkel vitára ösztönözze a fiatalokat a Mein Kampfban megfogalmazott tézisekkel. "Minden publikációban világossá akarjuk tenni, hogy mekkora esztelenség van ebben a műben, noha a következményei végzetesek voltak" - mutatott rá Söder.

Bajorország a Mein Kampf kiadása kapcsán egyelőre Nürnbergben és Münchenben tervez kiállítást. A kedden útjára bocsátott intézkedéscsomag része azoknak a beszédeknek a tudományos vizsgálata is, amelyeket Hitler a nemzetiszocialista párt nürnbergi kongresszusain tartott.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Volt felcsúti focistával alapítottak új céget Mészárosék

Volt felcsúti focistával alapítottak új céget Mészárosék

Vasco da Gama elsüllyedt hajójában találták meg a világ legrégebbi tengeri csillagóráját

Vasco da Gama elsüllyedt hajójában találták meg a világ legrégebbi tengeri csillagóráját

Hidegfrontos hétfő - kettészakad az ország

Hidegfrontos hétfő - kettészakad az ország

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot