szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvannégy évvel kikiáltása után Izrael még mindig veszélyeztetett létéről emlékezik meg Reuven Rivlinnek, a kneszet elnökének ünnepi beszéde szerint: a politikus arra figyelmeztette honfitársait, hogy a zsidó állam léte nem vehető egyszerűen adottnak.

"Tudom, hogy ez az állam nem olyan valami, amelyet magától értetődőnek kell tekintenünk" - mondta a házelnök szerda este, az 1948-as államalapítás évfordulójának előestéjén a jeruzsálemi Herzl-hegyen rendezett ünnepségen.

Felszólította az izraeli társadalom minden részét - zsidókat és arabokat, hívőket és világiakat -, hogy együtt munkálkodjanak Izrael jövőjén. A központi statisztikai hivatal adatai szerint jelenleg 7,88 millió ember él az országban, 75 százalékuk zsidó, 21 százalékuk arab, a többi túlnyomórészt olyan bevándorló, illetve családtag, akit nem ismernek el zsidóként.

Matan Goldberg performansza Izrael és Kelet-Jeruzsálem egykori határán
©

A függetlenség napja közvetlenül követi a hősi halottak és terroráldozatok szerdai emléknapját. A függetlenség napját hagyományosan százezrek töltik a parkokban, erdőkben, strandokon. Igen kedvelt a szabadtéri grillsütés, de koncertek és más előadások is várják az embereket a szabadban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók