szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fontos, a választások szabályozását enyhítő rendeletek aláírását jelentette be szerdán Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Ezután a politikai pártok mentesülnek attól a kötelezettségtől, hogy támogató aláírásokat gyűjtsenek, ha indulni akarnak választásokon. Az aláírásgyűjtés csupán az elnökválasztások esetében, s azoknak a politikai pártoknak lesz kötelező, amelyeknek nincs például képviselőjük a törvényhozásban, de a jelöltet támogató, összegyűjtendő aláírások számát alaposan lecsökkentik - kétmillióról százezerre.

A parlamenti képviselettel rendelkező pártok bármilyen szintű választáson anélkül indulhatnak, hogy előtte támogató aláírásokat kellene gyűjteniük. Ez a kötelezettség érvényben marad azonban a politikai pártnak nem minősülő választási egyesülések számára.

Ezután ismét közvetlenül választják az ország szövetségi közigazgatási egységei élén álló kormányzókat. Az utóbbi nyolc évben - Vlagyimir Putyin rendeletére - az államfő nevezte ki őket. Dmitrij Medvegyevnek e változások jóváhagyása volt az egyik utolsó elnöki ténykedése; megválasztott utódját, az elnöki posztot visszakapó Vlagyimir Putyin május 7-én iktatják be tisztségébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!