szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ szíriai megfigyelőinek vezetője, Robert Mood tábornok csütörtökön úgy vélte, hogy a szíriai hadseregnek kell megtennie az első lépést az erőszak megállítása érdekében.

A szíriai kormány és a hadsereg kezében van erő, ők vannak helyzetben, és "nekik van lehetőségük arra a nagylelkűségre, hogy megtegyék az első lépést a jó irányba".

Homszban tartott sajtótájékoztatóján a tábornok elmondta: a megfigyelő csoport, amelynek első tagjai április 16-án érkeztek Szíriába, utazásai során nem tapasztalt semmilyen akadályt a damaszkuszi hatóságok részéről, teljes a mozgási szabadságuk.

Mood tábornok, aki csütörtökön a felkelés két forró pontjába, Hamába és Homszba látogatott, emlékeztetett: a misszió két célja az erőszak beszüntetésén és a Kofi Annan nemzetközi különmegbízott közreműködésével kidolgozott hatpontos terv megvalósításán való őrködés. A tábornok felszólított minden felet az erőszak beszüntetésére. "Bárki hiszi is, hogy az erőszak a megoldás, téved. Az erőszak erőszakot szül" – hangsúlyozta.

"Nem humanitárius vagy szolgáltató szervezet vagyunk. Információkat gyűjtünk és továbbítjuk őket az ENSZ ügynökségei részére, amelynek a feladata, hogy ezeken a területeken eljárjon" – tette hozzá.

A tábornok közölte: péntektől nyolc fegyvertelen katonai megfigyelő lesz Deraában, 12 Homszban, 8 Hamában, 4 pedig Idlíbben. Úgy ítélte meg, hogy a megfigyelők jelenlétének pozitív hatása van. "Érkezésem óta kevesebb volt a tüzérségi és aknavető tűz."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!