szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy százalékkal magasabb a részvételi arány a vasárnapi szerbiai választásokon, mint négy évvel ezelőtt - adta hírül a belgrádi tömegtájékoztatás.

Vajdaságban a választók 11,11 százaléka már az urnákhoz járult 10 óráig. A választók este nyolcig szavazhatnak Szerbiában a köztársasági és tartományi parlamenti, valamint az önkormányzati listákra, és szavaznak arról is, ki legyen a következő öt évben Szerbia államfője. A választói névjegyzékben 6 770 013 szavazó neve szerepel, akik 8 390 szavazókörletben voksolhatnak.

Koszovóban egységesen 8.15-kor kezdődhetett meg a szavazás, kisebb technikai problémák miatt - ismertette a Vecernji novosti című napilap hírportálja az EBESZ közleményét. "Örülök, hogy mind a 28 helyszín 90 szavazókörlete reggel kinyitott" - nyilatkozta Werner Almhofer, az EBESZ koszovói misszióvezetője. A Beta hírügynökség szerint az ott élő szerbek két települési körzetben önkezdeményezésre helyhatósági választást is rendeznek, Pristina és Belgrád tiltakozása ellenére.   

A koszovói hivatalos parlamenti és elnökválasztást az EBESZ felügyeli és a KFOR-erők biztosítják. Délelőtt szavazott már Boris Tadic a Demokrata Párt (DS) elnökjelöltje és riválisa, Tomislav Nikolic, a Szerb haladó Párt (SNS) jelöltje is. Nem nyilatkoztak a sajtónak, akárcsak a többi - már szavazatát leadó - elnökjelölt.

Szerbiában a választásokat 1500 külföldi megfigyelő, szakértő és közvélemény-kutató kíséri figyelemmel, valamint száznál több külföldi tudósító. Este nyolc óráig tart a szavazás, az első részeredményekről kilenc óra után számolnak be. Legelsőnek az elnökválasztás addig összesesített szavazatainak az adatait teszik közzé. Ezt követően a köztársasági és a tartományi parlamenti szavazatokról közölnek ideiglenes eredményeket, legvégül pedig a helyhatósági választásokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!