szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kedden kormányalakítással megbízott görög párt vezére szerint semmisek azok az ígéretek, amelyeket az előző kormány tett a több milliárd eurós mentőcsomag fejében.

Alexisz Ciprasz, a Radikális Baloldal (Sziriza) elnöke szerint a bankokat állami felügyelet alá kell vonni, továbbá nemzetközi bizottsággal kell megvizsgáltatni, vajon jogszerű-e Görögország adósságállománya. "A nép vasárnapi döntése nyomán a mentőcsomagról szóló megállapodás nyilvánvalóan semmis" - hangoztatta Ciprasz, miután átvette a kormányalakításra szóló megbízást Karolosz Papuliasz államfőtől.

A Sziriza vezére arra készül, hogy baloldali koalíciót állítson össze, s ezzel megkontrázza a nemzetközi hitelezők "barbár takarékossági diktátumát". Amennyiben három napon belül nem sikerül összeállítania stabil kormányt, az államfő a választásokon harmadik helyen végzett szocialista párt (PASZOK) elnökét, Evangelisz Venizeloszt bízza meg kormányalakítással. Ha ő is kudarcot vall, akkor május 17-én újabb parlamenti választásokat kell rendezni.

Ciprasz felszólította a PASZOK és a konzervatív Új Demokrácia (ND) vezetőit, hogy vonják vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Uniónak tett ígéreteiket, amennyiben részt akarnak venni a jövendő kormány munkájában. "Baloldali kormányt akarunk alakítani, hogy elkerüljük az adósság-elengedés következményeit, mert az csődbe sodor bennünket" - fogalmazott a 37 éves pártelnök.

A Sziriza elutasítja az euróválság során folytatott eddigi takarékossági politikát, be akarja szüntetni az államadósság visszafizetését, és a gazdaság élénkítését tűzte ki célul. A PASZOK és az ND, amely tavaly november óta együtt kormányozta Görögországot, ám a vasárnapi választásokon elveszítette parlamenti többségét, ezt irreálisnak tartja.

Az Európai Bizottság kedden óva intette Görögországot attól, hogy eltérjen a korábban elfogadott takarékossági és reformpolitikától. A nemzetközi segélyprogramra szoruló országok számára "nincs más alternatíva, eltekintve a rendezetlen államcsődtől - hangoztatta Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. - Ez utóbbi azonban nem lehet alternatívája a bátor takarékossági lépéseknek és a versenyképesség javítását célzó szerkezeti reformoknak."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték