szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eredménytelenül végződött szerdán a koalíciós tárgyalások második fordulója is a görög konzervatív Új Demokrácia és a baloldali radikális Sziriza vezetői között.

Elutasította a Szirizával való közös kormányzást a szocialista PASZOK vezetője is. Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője ezért csütörtökön visszaadja megbízatását az államfőnek, aki a választáson harmadik helyen végzett szocialisták vezérét, Evangelosz Venizeloszt fogja felkérni kormányalakításra.

"Ciprasz úr valami egészen mást akar, mint mi"  - fogalmazott Szamarasz. "A takarékossági csomagot érvénytelennek akarja nyilvánítani. Az katasztrófával érne fel az ország számára" - fűzte hozzá Szamarasz, akinek pártja hajlandó bármely koalíció támogatására, azzal a feltétellel, hogy Görögország az euróövezet tagja marad. Hasonló értelemben nyilatkozott Venizelosz is.

"Felajánlottam az együttműködést minden olyan párttal, amelyik az eurózónában maradás mellett áll" - jelentette ki a szocialisták vezetője. Ebbe a baloldaliakat is beleérti. Ciprasz széles koalíciót javasolt, viszont minden megszorító intézkedést befagyasztana. Mivel azonban ez az EU-val való szakítással fenyegetne, Venizelosz elutasította az ajánlatot.

Athén csak akkor számíthat az EU és a Nemzetközi Valutaalap segítségére, ha végrehajtja a korábbi megállapodásokban rögzített megszorító és reformintézkedéseket. Görögországnak június végéig további 30 milliárd euróra van szüksége. Amennyiben a pénzcsapot elzárják, az ország csődbe jut június végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját

Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját

Már az EU is háborog a Pfizer-szállítmányok csúszása miatt

Már az EU is háborog a Pfizer-szállítmányok csúszása miatt

Szijjártó gratulált Biden minisztereinek

Szijjártó gratulált Biden minisztereinek