szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem vesz részt Vlagyimir Putyin orosz államfő a G8-csoport tíz nap múlva esedékes csúcstalálkozóján, helyette Dmitrij Medvegyev utazik majd az Egyesült Államokba.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Putyin erről szerdán folytatott telefonbeszélgetésükben tájékoztatta amerikai kollégáját, Barack Obamát.

A világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot tömörítő csoport vezetői május 18-19-én Camp Davidben tanácskoznak. Putyin azzal indokolta távollétét, hogy elnöki kötelezettségeiből fakadóan be akarja fejezni az új kormány tagjainak kinevezését. Obama megértéssel fogadta a döntést, és üdvözölte az államfői tisztségből a miniszterelnöki posztra kerülő Medvegyev delegálását - közölte a Fehér Ház.

A két politikus ugyanakkor megállapodott abban, hogy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport mexikói csúcstalálkozóján négyszemközti megbeszélést tartanak. A G20-ak vezetői június 18-19-én a mexikói Los Cabos városban ülnek majd össze.

Putyin a Győzelem napján - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintoson a képre!
©

Putyint Obama hívta fel, hogy gratuláljon neki az államfői tisztségbe való beiktatásához. A két elnök szót ejtett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről, s megemlékeztek a náci Németország feletti második világháborús győzelem 67. évfordulójáról is.

Putyin rendszeresen nagyon kritikusan viszonyul az Egyesült Államokhoz. A többi közt azzal vádolja Washingtont, hogy pénzügyileg támogatta a tél óta tartó oroszországi tiltakozó megmozdulásokat, amelyekhez hasonló akciókra nem volt példa azóta, hogy Putyint 2000-ben először elnökké választották.

Az Egyesült Államok kedden viszont amiatti aggodalmának adott hangot, hogy az orosz rendőrség erőszakkal lépett fel békés tüntetők ellen. Az orosz rendőrség múlt vasárnap óta több száz ellenzékit állított elő. A megmozdulások résztvevői Putyin hétfői elnöki beiktatása miatt tiltakoztak. Putyint márciusban választották meg ismét elnöknek, de az ellenzéki aktivisták szerint a voksoláson csalások történtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!