szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét elutasította a szerinte barbár megszorító intézkedéseket a görög Radikális Baloldal párt (SZIRIZA) vezetője. A 37 éves volt kommunista diákvezér, Alexisz Ciprasz egy csütörtöki nyilatkozatában magabiztosan nyilatkozott arról, hogy pártja fölényes győzelmet arat a június 17-re kitűzött újabb parlamenti választásokon.

Ciprasz szerint a megszorítások csődbe juttatják az országot, ezért azonnal véget kell vetni a szigorú takarékoskodás politikájának.

Görögországban a május első vasárnapján tartott parlamenti választások teljes patthelyzetet eredményeztek. A nemzetközi hitelmegállapodást, illetve az ennek fejében vállalt megszorító reformintézkedéseket támogató nagy pártok, a konzervatív Új Demokrácia pártja, valamint a szocialista PASZOK drámai vereséget szenvedtek. Az ország második legerősebb pártja a megszorításokat, illetve a hitelek visszafizetését ellenző SZIRIZA lett, és előretört több kis baloldali, illetve jobboldali párt is.

A politikai patthelyzet nyomán az államfő június 17-re új választásokat írt ki, az ideiglenes kormány, illetve az ideiglenes parlament pedig csütörtökön letette az esküt.

Ciprasz csütörtökön megerősítette, hogy pártja kitart eddigi, a megszorításokat elítélő politikája mellett. Azzal vádolta a reformintézkedéseket támogató politikai csoportosulásokat, hogy - mint fogalmazott - terrorizálják a népet. Kijelentette, hogy a SZIRIZA egyetlen ilyen pártra sem figyel, és nem hajlandó semmifajta kompromisszumra.

"Egyetlen olyan párttal sem lépünk koalícióra, amelyik a nemzetközi hitelmegállapodás megmentésére törekszik" - hangoztatta a közelgő parlamenti választások nagy esélyesének tartott SZIRIZA vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Fotókon a gödöllői halálos buszbaleset helyszíne

Fotókon a gödöllői halálos buszbaleset helyszíne

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét