szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb félszáz katona vesztette életét hétfőn a jemeni fővárosban, Szanaában: öngyilkos merénylő robbantotta fel magát díszszemlére gyakorlatozó katonák között.

Egy katonai illetékes szerint a veszteséglista még súlyosbodhat. "Húsfoszlányok hevernek mindenütt" - mondta egy szemtanú. A kamikaze katonai egyenruhában vegyült el a parádéra készülök között, amelyet a keddi nemzeti ünnepen, Észak- és Dél-Jemen egyesülésének 22. évfordulóján mutattak volna be Szanaa egyik főterén, az elnöki palota közelében. 

Számos mentőautó sietett a helyszínre, de szemtanúk szerint  taxik is vitték a sebesülteket. Ez volt az első ilyen jelentős merénylet a fővárosban azóta, hogy februárban hivatalba lépett Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök, aki lankadatlan harcot hirdetett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és annak helyi erői - az Arab-félsziget al-Kaidája - ellen. 

A merénylet olyan időben következett be, amikor a hadsereg május 12-e óta nagyszabású offenzívát folytat az al-Kaida ellen, visszafoglalni igyekezvén a hálózat ellenőrzése alá került déli városokat. A harcoknak az AFP hírügynökség adatai szerint eddig 213 halottjuk volt, köztük az al-Kaida 147 harcosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!