szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább hét civil halottja vannak annak az öngyilkos támadásnak, amelyet az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik tábora ellen hajtott végre egy merénylő a keleti Hoszt tartományban pénteken - közölték biztonsági források.

A támadó robbanóanyaggal tele kamionját a bázis külső ellenőrzőpontjának vezette. A merényletben - amelyet a tálibok magukra vállaltak - tizenhárman megsebesültek. A civil áldozatok a táboron belül dolgozó építőmunkások voltak.

Tálib felkelők a robbanás után megrohamozták a támaszpontot. A tűzharcban 14 támadó vesztette életét, az ISAF és az afgán biztonsági erők tagjai közül senkinek sem esett baja - közölte egy NATO-szóvivő.

A robbanás megrázkódtatta az egész várost, és a harci zajt a távolabbi kerületekben is hallani lehetett - közölte a tartományi rendőrfőnök. Az ő beszámolója szerint a robbanás már a támaszpont területén történt.

A koalíciós beszámolókkal szemben Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő azt állította, hogy sok külföldi katonát öltek meg. Közlése szerint a kamikaze járművében 10 tonna robbanóanyag volt. A tálib harcosok benyomulva a támaszpontra megsemmisítettek egy ott lévő repülőgépet - tette hozzá.

A NATO-katonák két éve nagyszabású offenzívát indítottak a leginkább fenyegetett dél-afganisztáni térségekben, a tálibok megerősített állásait támadták meg, jelentősen szilárdítottak a biztonsági helyzeten. A tálibok azonban válaszul az eddig viszonylag nyugodt északi és nyugati tartományokban nyitottak új frontszakaszokat, és fokozták harcukat a keleti országrészben is, ahol most a leghevesebb harcok többsége zajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás