szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tömeggyilkos norvég Anders Behring Breivik azt vallotta hétfőn a bíróságon, hogy gyerek- és fiatalkorában több megalázó élménye volt muzulmánokkal kapcsolatban, amivel azt sugallhatta, hogy ezek az incidensek közrejátszottak szélsőséges jobboldali, rasszista beállítottsága kialakulásában.

Hétéves korában - vallotta -, barátjának török apja tönkretette a biciklijét, 15 éves korában pedig megpofozta egy pakisztáni metróvezető, mert kívülről kapaszkodva utazott a járművön. Breivik, aki tavaly július 22-én 77 embert gyilkolt meg Oslóban és környékén, egy sor ilyen panaszt olvasott fel apró betűkkel akkurátusan teleírt papírlapokról.

Egy közeli barátját például megfenyegette 1995-ben egy koszovói albán származású fiatal, miközben vonatra várakozott, és azt is hallotta, hogy egy másik barátjának a húgát késsel megvágták az arcán. Ez utóbbi esetről nem tud többet, de a muszlimokat okolja érte.

Amikor az egyik bíró megkérdezte, hogy vannak-e pozitív tapasztalatai mohamedánokkal kapcsolatban, azt válaszolta, hogy szerinte "az egyik jó dolog az állhatatos hűségük".

A hétfői meghallgatáson a védelem vonultatta fel érveit, beleértve szakértő tanúk kikérdezését. A per várhatóan június 22-én ér véget ítélethirdetéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik