szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három hónapon keresztül naponta csaknem hét órát töltött internetes szerepjátékkal a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik.

Az oslói ügyészség szerint Breivik naponta átlagosan 6 órát és 50 percet töltött a World of Warcraft nevű sokszereplős internetes szerepjátékkal 2010 novembere és 2011 februárja között, mielőtt nekilátott megtervezni az oslói robbantást és a mészárlást Utoya szigetén.

Az oslói bíróságon egy tanú elmondta: akkoriban időnként előfordult, hogy naponta 16 órán át játszott a World of Warcrafttel, és valószínűleg Breivik is ezt tehette. A rendőrség adatai szerint a tömeggyilkos az "Andersnordic" és a "Conservatism" beceneveket használta a játékban.

A vád képviselője többször próbálta faggatni Breiviket a gyilkosságokat megelőző játszási szokásairól, de a 33 éves vádlott vonakodott válaszolni ezekre a kérdésekre. "A World of Warcraftnek semmi köze július 22-hez. Az ügyészség csak nevetségessé akar tenni" - mondta a bíróságon Breivik.

Svein Holden ügyész a meghallgatás utáni sajtótájékoztatón elmondta, anélkül, hogy a játékot okolná, az volt a célja, hogy rávilágítson a Breivik vallomásaiban lévő ellentmondásokra és a vádlott elmeállapotára. Holden szerint ugyanis Breivik azt vallotta, hogy 2006 és 2008 között szinte szünet nélkül játszott a World of Warcrafttel. Máskor viszont azt állította: 2007-ben szinte minden idejét lekötötte, hogy megírja nagyjából 1500 oldalas ideológiai nyilatkozatát, amelynek a 2083: Európai Függetlenségi Nyilatkozat címet adta.

Anders Behring Breivik nem tagadja, hogy megölt 77 embert, de nem tartja bűnösnek magát. Azt mondja, azért gyilkolt, hogy megvédje Norvégiát az iszlám befolyásától, a bevándorlóktól és a multikulturalizmustól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg