szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik akkor is börtönben marad, ha elmebetegnek nyilvánítják. Erről nyilatkozott csütörtökön az ország egészségügyiminiszter-helyettese.

A 33 éves Breivik tavaly júliusban Oslóban és a norvég főváros közvetlen közelében fekvő Utoya szigetén összesen 77 embert ölt meg. A gyilkolást azzal indokolta, hogy a multikulturalizmus, illetve a külföldiek bevándorlása ellen akart tiltakozni.

Breivik pere több hónapja tart, az ítéletet nagyban befolyásolhatja a vádlott elmeállapotával kapcsolatos végső szakértői vélemény. Az első előzetes orvosi állásfoglalás a tömeggyilkost elmebetegnek nyilvánította, egy második azonban amellett foglalt állást, hogy a szélsőjobboldali beállítottságú Breivik beszámítható.

Ha a bírói testület az utóbbi véleményt fogadja el, Breiviket a Norvégiában maximálisnak számító 21 évi börtönnel sújthatják, ez azonban ötévenként - korlátlan ideig - meghosszabbítható. Ha viszont a gyilkost elmebetegnek nyilvánítják, akkor pszichiátriai intézetbe kerülne, ami Norvégiában máris erős ellenérzéseket váltott ki.

Robin Koss egészségügyiminiszter-helyettes csütörtökön úgy foglalt állást: Breivik lényegében akkor is börtönben marad, ha a bíróság azt mondja ki, hogy tettének elkövetésekor nem volt beszámítható. Koss szerint ebben az esetben sem szállítják el őt jelenlegi, "szuperbiztonságosnak" tartott, Oslo melletti börtönéből, csak épp a börtönt egyfajta pszichiátriai "szárnnyal" bővítik ki. Ehhez szükség van a parlament jóváhagyására, az azonban formális dolognak számít - állította a miniszterhelyettes.

Értesülések szerint a tervezett döntés mögött az áll, hogy a hatóságok úgy vélik: a történtek fényében egyetlen norvég pszichiátriai intézet sem elég biztonságos Breivik ott-tartózkodása szempontjából. Ebből kiindulva az illetékesek szerint csakis az Oslo melletti Ila börtön "pszichiátriai kibővítése" jöhet szóba.

Az ítélet várhatóan július végén születik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában