szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja Damaszkuszt hibáztatta a Biztonsági Tanács csütörtök esti ülésén béketervének kudarcáért, és azt mondta: felelniük kell tetteikért azoknak, akik akadályozzák a konfliktus megoldását.

Ez utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy felszólította a tanácsot: hozzanak szankciókat a szíriai kormány ellen. A felszólítás nyilvánvalóan Oroszországnak és Kínának szól, amelyek eddig megakadályozták bármilyen határozat meghozatalát, amely elítélte volna a szíriai vezetőket.

Sürgősen cselekedni kell azért, hogy a szíriai erőszakhullám ne váljon megállíthatatlanná, a helyzet ellenőrizhetetlenné - mondta Annan. Most először jelentette ki nyilvánosan azt, hogy Damaszkusz nem hajlandó végrehajtani az ő hatpontos béketervét. Felszólította a BT-t és a nemzetközi közösség többi részét, hogy legyen egységes az ügyben, és azonnal cselekedjen elsősorban a Damaszkuszra nehezedő nyomás növelése érdekében, különben Szíriában totális polgárháború lesz. "Egyéni akciók, beavatkozás nem oldja meg a válságot" - szögezte le, nyilvánvalóan arra utalva, hogy egyes országok pénzzel és fegyverrel támogatják a felkelőket.

Nemzetközi egység esetén még mindig lehetséges elkerülni a legrosszabbat, és kihozni Szíriát ebből a válságból - mondta.

Annan a BT-ülés utáni sajtóértekezletén közölte: noha még nagyon kezdeti stádiumban, de "megbeszélések folynak egy Szíriával kapcsolatos új nemzetközi összekötő csoport megalakításáról". "Ennek a csoportnak tagjai kell, hogy legyenek olyan országok, amelyeknek befolyása van mindkét félre a konfliktusban" - tette hozzá, de arról nem beszélt, hogy mely országokra gondol. Kérdésre válaszolva azt mondta: "Irán a térség egy fontos országa", és kifejezte abbéli reményét, hogy "Irán kiveszi részét a szíriai válság megoldásából".

Ugyanezen a sajtóértekezleten Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy az új összekötő csoport ötletét nagyon jónak tartja. Nábil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára pedig így nyilatkozott: "üdvözlendő minden olyan kontaktcsoport létrehozása, amely képes cselekedni, és amely az erőszakot megállítani tudó intézkedéseket hoz".

Diplomaták szerint a csoportnak tagjai lehetnek a nyugati nagyhatalmak, a térség hatalmai, mint Törökország, Szaúd-Arábia, valamint Damaszkusz két szövetségese, Oroszország és Kína. Szíria harmadik szövetségesének, Iránnak a részvétele nagyon kérdéses: Washington, London és Párizs már kijelentette, hogy ezt elképzelhetetlennek tartja.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében Kazahsztánban tartózkodik, közölte csütörtökön, hogy Moszkva a BT-ben megakadályozza minden olyan határozat elfogadását, amely lehetővé tenné a Szíriában való beavatkozást. Kína ENSZ-nagykövete is közölte: országa "határozottan ellenzi a Szíriában való külső fegyveres beavatkozást".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?