szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leesett néhány díszítőelem a hét végén a római Trevi-kútról, újabb megerősítésül szolgálva azoknak, akik már jó ideje sürgetik az örök város egyik leghíresebb műemlékének felújítását.

Most néhány kőből faragott babérlevél potyogott le a szökőkút felső szegélyrészéről. Az olasz főváros kulturális javainak főintendánsa, Umberto Broccoli szerint a kár "nem annyira súlyos", és a leválást valószínűleg a februári erős havazás miatti vízbeszivárgás okozta. 

A rendőrség elkerítette a szökőkutat, hogy a szakértők alaposan szemügyre vehessék a károkat. A restaurátorok további öt olyan elemet távolítottak el a kútról, amelyekről úgy vélték, hogy előbb-utóbb a babérlevelek sorsára jutottak volna. Dino Gasperini kulturális tanácsos anyagi támogatást kért a helyi vezetőségtől az esetleges újabb károk megelőzése érdekében, és a szökőkút mielőbbi teljes restaurálását sürgette.

A Trevi-kút, amely 1762-ben nyerte el jelenlegi formáját, legutóbb húsz évvel ezelőtt esett át teljes "ráncfelvarráson". A jelenlegi szökőkutat 1730-ban rendelte meg XII. Kelemen pápa (1652-1740) a területen álló jóval szerényebb vízmedence utódjaként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít