szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Határozatlan időre elnapolták hétfőn a bizonyítási eljárás megkezdését a Ratko Mladic elleni perben a délszláv háborúkban elkövetett bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszéken.

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát emberiesség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel vádolják. Vele szemben a legsúlyosabb vádpont az 1995. júliusi srebrenicai vérengzéssel, nyolcezer muzulmán lemészárlásával kapcsolatos. A most hetven éves Mladicot tavaly májusban tartóztatták le a szerb hatóságok, majd kiadták Hágának.

Mladic büntető pere május 17-én kezdődött, és bár a bizonyítási eljárást az eredeti tervek szerint már május 29-én meg kellett volna kezdeni, azt rögtön a tárgyalás kezdetén áttették június 25-re, jövő hétfőre.

A védelem május 31-én ennél jóval hosszabb, féléves halasztást kért, arra hivatkozva, hogy egyfelől nem volt elég ideje áttanulmányozni a terjedelmes vádiratot, másfelől pedig a hágai törvényszék mellett működő ügyészség kezében levő bizonyítékok ismertetésénél szabálytalanságok történtek. Az eljáró ügyész elismerte ugyan, hogy előfordultak hibák, de ettől függetlenül ellenezte a bizonyítási eljárás elhalasztását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Kizárták az eljárásból Czeglédy Csaba ügyvédjét

Kizárták az eljárásból Czeglédy Csaba ügyvédjét