szerző:
hvg.hu

Ellentámadásba lendült kedden a plágiummal gyanúsított Victor Ponta román miniszterelnök, aki szerint Traian Basescu államfő lejárató kampányt indított ellene.

A román miniszterelnökről a brit Nature című folyóirat azt írta hétfőn, hogy 2003-ban készült jogtudományi tárgyú doktori disszertációjának több mint fele plágium. Ponta keddi sajtóértekezletén Traian Basescu elnök politikai támadásaként értékelte a plágiumvádat, és hangsúlyozta, hogy dolgozatának előszavát az a tanár írta, akinek a munkájából állítólag másolt. A miniszterelnök szerint Daniel Funeriu államelnöki tanácsadó, korábbi oktatási miniszter volt az a "névtelen feljelentő", aki a Nature szerkesztőit az állítólagos plágiumról tájékoztatta.

"Basescu elnök úr azokat a fegyvereket veti be, amelyeket mindig is használt: zsarol, rágalmaz, piszkos támadásokat indít, az ellenfelek múltját célba véve. Mivel én vagyok a legfiatalabb miniszterelnök, nincs valami sok dossziéja rólam, de lám, sikerült gyártania egyet, persze a tanácsadói, Funeriu úr és mások segítségével" – mondta Victor Ponta. A doktori dolgozatról Ponta azt állítja, hogy a forrásokat a dolgozat végén nevezte meg, nem pedig a lap alján lábjegyzetben, ahogy azt a jelenleg érvényes előírások megkövetelik.

"Alávetem magam a minisztériumi szaktestület vizsgálatának, és kész vagyok lemondani a doktori címről, amelyet egyébként sem használok, ha a bizottság szerint hibáztam, amikor a forrásokat nem a lap alján, hanem a dolgozat végén tüntettem fel" – jelentette ki Victor Ponta, aki azt is komikusnak tartja, hogy a tudományt népszerűsítő Nature ezúttal egy jogi témával foglalkozik. A román kormányfő 2003-ban, doktori disszertációjának megvédése idején államtitkár volt a Nastase-kabinetben, vezető tanára pedig maga a miniszterelnök, Adrian Nastase volt.

A Nature egy névtelen informátor által rendelkezésére bocsátott dokumentációra hivatkozva azt írta, hogy Victor Ponta a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának terjedelmes részét Dumitru Diaconu, illetve Vasile Cretu munkáiból másolta, anélkül, hogy a forrásait megnevezte volna. A cikk szerint Ponta egy másik tanár, Ion Diaconu angol nyelvű munkáiból is átvett szó szerinti fordításban egyes szövegrészeket.

"Ha a vádak megalapozottaknak bizonyulnak, Ponta a lemondását követelő társadalmi nyomással szembesülhet. Másrészt ezek a vádak megkérdőjelezik a román kormány képességét a felsőoktatásban uralkodó korrupció megfékezésére" – írta a Nature. A plágiumvádról közölt tudósításában a Mediafax román hírügynökség hétfőn megírta, hogy Traian Basescu államfő néhány napja ironikus hangnemben szólt a miniszterelnök jogtudományi doktori címéről.

"Nekem egy politikai válaszom van erre: azt üzenem Basescu úrnak, hogy ennek ellenére én fogok június 28-án Brüsszelbe utazni" – szögezte le Victor Ponta arra utalva, hogy nem tudtak megegyezni az államfővel, melyikük képviselje Romániát az Európai Tanács júniusi ülésén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!