szerző:
hvg.hu

Ellentámadásba lendült kedden a plágiummal gyanúsított Victor Ponta román miniszterelnök, aki szerint Traian Basescu államfő lejárató kampányt indított ellene.

A román miniszterelnökről a brit Nature című folyóirat azt írta hétfőn, hogy 2003-ban készült jogtudományi tárgyú doktori disszertációjának több mint fele plágium. Ponta keddi sajtóértekezletén Traian Basescu elnök politikai támadásaként értékelte a plágiumvádat, és hangsúlyozta, hogy dolgozatának előszavát az a tanár írta, akinek a munkájából állítólag másolt. A miniszterelnök szerint Daniel Funeriu államelnöki tanácsadó, korábbi oktatási miniszter volt az a "névtelen feljelentő", aki a Nature szerkesztőit az állítólagos plágiumról tájékoztatta.

"Basescu elnök úr azokat a fegyvereket veti be, amelyeket mindig is használt: zsarol, rágalmaz, piszkos támadásokat indít, az ellenfelek múltját célba véve. Mivel én vagyok a legfiatalabb miniszterelnök, nincs valami sok dossziéja rólam, de lám, sikerült gyártania egyet, persze a tanácsadói, Funeriu úr és mások segítségével" – mondta Victor Ponta. A doktori dolgozatról Ponta azt állítja, hogy a forrásokat a dolgozat végén nevezte meg, nem pedig a lap alján lábjegyzetben, ahogy azt a jelenleg érvényes előírások megkövetelik.

"Alávetem magam a minisztériumi szaktestület vizsgálatának, és kész vagyok lemondani a doktori címről, amelyet egyébként sem használok, ha a bizottság szerint hibáztam, amikor a forrásokat nem a lap alján, hanem a dolgozat végén tüntettem fel" – jelentette ki Victor Ponta, aki azt is komikusnak tartja, hogy a tudományt népszerűsítő Nature ezúttal egy jogi témával foglalkozik. A román kormányfő 2003-ban, doktori disszertációjának megvédése idején államtitkár volt a Nastase-kabinetben, vezető tanára pedig maga a miniszterelnök, Adrian Nastase volt.

A Nature egy névtelen informátor által rendelkezésére bocsátott dokumentációra hivatkozva azt írta, hogy Victor Ponta a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának terjedelmes részét Dumitru Diaconu, illetve Vasile Cretu munkáiból másolta, anélkül, hogy a forrásait megnevezte volna. A cikk szerint Ponta egy másik tanár, Ion Diaconu angol nyelvű munkáiból is átvett szó szerinti fordításban egyes szövegrészeket.

"Ha a vádak megalapozottaknak bizonyulnak, Ponta a lemondását követelő társadalmi nyomással szembesülhet. Másrészt ezek a vádak megkérdőjelezik a román kormány képességét a felsőoktatásban uralkodó korrupció megfékezésére" – írta a Nature. A plágiumvádról közölt tudósításában a Mediafax román hírügynökség hétfőn megírta, hogy Traian Basescu államfő néhány napja ironikus hangnemben szólt a miniszterelnök jogtudományi doktori címéről.

"Nekem egy politikai válaszom van erre: azt üzenem Basescu úrnak, hogy ennek ellenére én fogok június 28-án Brüsszelbe utazni" – szögezte le Victor Ponta arra utalva, hogy nem tudtak megegyezni az államfővel, melyikük képviselje Romániát az Európai Tanács júniusi ülésén.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve