szerző:
MTI

Négy embert túszul ejtett szerda délelőtt egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi a dél-franciaországi Toulouse egyik bankjában - közölték rendőrségi források. Egy helyi rendőrségi forrás szerint fegyveres rablás történt, amely túszejtéssé fajult.

A túszejtő lövéseket adott le, mielőtt a négy embert, köztük a bankfiók vezetőjét túszul ejtette volna. A rendőrség a környéket lezárta, s egy szomszédos általános iskolát teljesen kiürítettek. A szülőket SMS-ben kérték, hogy jöjjenek azonnal a gyerekekért. A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres a rendőrség elit alakulatának a helyszínre érkezését követeli, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni. A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy a túszejtő tényleg az al-Kaidához tartozik-e.

©

Az egyik rendőri szakszervezet, az UNSA helyi vezetője, Cédric Delage szerint "egyszerű" fegyveres rablásról van szó, amely túszejtéssé fajult. Tájékoztatása szerint az egyik alkalmazott nem volt hajlandó a bankba valamivel 10 óra után belépő férfi követelésének eleget tenni és készpénzt adni neki, a rabló ezért elővette a fegyverét, lövéseket adott el, majd túszul ejtette a benn lévő négy embert. Arról nincs hír, hogy valaki megsérült volna. 

Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani. Hivatalos közlések szerint a déli Bordeaux-ból és Marseille-ből irányítottak különleges egységeket Toulouse-ba, ahol egyelőre a helyi bűnügyi rendőrség biztosítja a rendet a lezárt környéken. A France Info hírrádió szerint a rendőrség és az újságírók is az államügyész érkezésére várnak, aki várhatóan részletesen tájékoztatja majd a sajtót a kialakult helyzetről.  

©

A túszejtés abban a negyedben történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték azt a magát a lakásában elbarikádozó terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Az elnökválasztási kampány idején történt gyilkosságsorozat nagyon megrázta egész Franciaországot. Egy toulouse-i konzervatív imám, Abdelfattah Rahhaoui a YouTube-on közzétett felhívásában óva intette a franciaországi fiatal muzulmánokat attól, hogy néhány fanatikus hatására az iszlám téves értelmezése nevében a Merahéhoz hasonló erőszakos cselekményekben vegyenek részt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt