szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szíria által lelőtt török harci repülőgép a nemzetközi légtérben repült amikor találat érte, nem pedig a szíriaiban - jelentette ki vasárnap Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is ezt közölte vasárnap, hozzátéve: a kormány nem zárja ki, hogy a szíriai légierő pénteken tévedésből lőtte le az F-4 Phantom típusú török harci gépet. Davutoglu szerint a gép nem kémkedett Szíria ellen, hanem gyakorlórepülést végzett a Földközi-tenger térségében, és radarrendszert tesztelt. Semmilyen titkos művelet sem folyt Szíria ellen. A gép fegyvertelen volt, felségjelzése egyértelműen látható volt - tette hozzá. Egyúttal vitatta Damaszkusz azon állítását, miszerint a szíriai légvédelem nem tudta, hogy török gépről van szó. 

A külügyminiszter közölte: a harci gép tévedésből lépett be a szíriai légtérbe, nem mutatott ellenséges szándékot Szíria ellen, s rövidesen távozott, miután a török légi irányítás figyelmeztette. Tizenöt perccel ezután lőtték le, amikor már nemzetközi légtérben repült. "A következtetéseink szerint a gépünket nemzetközi légtérben lőtték le, Szíriától 13 tengeri mérföldnyire - mondta a török külügyek vezetője a TRT közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Davotuglu hozzátette: a török radarkezelők felkérték a két pilótát, hagyják el a szíriai légteret, szíriai részről viszont egyetlen figyelmeztetést sem kaptak. "A szíriaiak nagyon jól tudták, hogy török katonai gépről volt szó, és mi volt a küldetése" - tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy a héten beszámol a NATO-nak az incidensről az Észak-atlanti Szerződés 4. cikkének megfelelően, amely szerint "a felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti". 

A szíriai kormány vasárnap visszautasította azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint bocsánatot kért Ankarától az incidens miatt. "A szíriai fegyveres erők egységei szíriai terület fölött tartózkodtak, amikor lelőtték a vadászgépet" - hangoztatta a damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője a Syria Now nevű, a kormányhoz közel álló honlap szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea