szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kész lemondani a román miniszterelnök, ha a Nemzeti Etikai Tanács megállapítja vétkességét a plágiumügyben – olvasható az El País című spanyol lap csütörtöki számában megjelent interjúban. Victor Pontát azzal vádolják, hogy doktori disszertációjának több mint felét máshonnan másolta.

A balközép irányvonalú román kormányfő mindeddig kategorikusan kizárta esetleges lemondását, ártatlannak mondta magát, és a plágiumvádat politikai támadásnak minősítette, amelyet szerinte Traian Basescu jobbközép államfő indított ellene.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e abban az esetben, ha a Nemzeti Etikai Tanács megállapítja a plágium tényét, Ponta így válaszolt: "Akkor egyértelműen lemondok". "Vállalom a felelősséget. De engem politikai okokból vádoltak meg" - erősítette meg.

A Nature című brit tudományos hetilap június 19-én internetes oldalán arról adott hírt, hogy Ponta 2003-ban írt 432 oldalas, a Nemzetközi Büntetőbíróságról írott román nyelvű doktori disszertációjának több mint fele plágium. A kifogásolt szövegrészeket két román szerző munkáiból másolta, anélkül, hogy forrásait megnevezte volna.

Ponta azt állítja, hogy betartotta a bukaresti egyetem abban az időben érvényes szabályozását, amely nem követelte meg idézőjelek használatát más szerzők munkái részleteinek átvételekor, ha ezekre egyébként a bibliográfiában hivatkozás történik.

"Ez az ügy az elnökkel való konfliktusom kipattanásakor került elő" - hangsúlyozta Ponta, hozzátéve: meg van győződve arról, hogy bebizonyosodik, nem másolta egyetemi oktatók dolgozatait. "Sajnos az elnök politikai támadásáról van szó" - ismételte meg.

A román miniszterelnök és az államfő konfliktusának újabb fejezeteként vita alakult ki köztük, hogy ki képviselje Romániát a brüsszeli EU-csúcson. Basescu az alkotmánybírósághoz fordult, hogy állapítsa meg, melyikük az illetékes erre a feladatra.

Végül Victor Ponta utazott csütörtökön Brüsszelbe, annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság úgy döntött, az államfő feladata képviselni az országot az EU-csúcson. A taláros testület ugyanakkor leszögezte: az elnök átruházhatja ezt a feladatot a miniszterelnökre.

Basescu közölte: nem hatalmazta fel Pontát, hogy helyette képviselje Romániát Brüsszelben, de nem akarta az európai partnereket kínos helyzetbe hozni, és Romániát is meg akarta kímélni a presztízsveszteségtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karafiáth Orsolya: „Nem lehetek ennyi emberbe szerelmes”

Karafiáth Orsolya: „Nem lehetek ennyi emberbe szerelmes”

Nyáron megjelenik Prince eddig kiadatlan albuma

Nyáron megjelenik Prince eddig kiadatlan albuma

Orbán: A középiskolák csak május 10-én nyitnak, az érettségi csak írásbeli lesz

Orbán: A középiskolák csak május 10-én nyitnak, az érettségi csak írásbeli lesz