szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feltételesen szabadlábra helyezték Fehéroroszországban a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hrodnai (Grodno) tudósítóját, a fehéroroszországi lengyel kisebbség ismert aktivistáját szombaton.

Andrzej Poczobut elengedését valószínűleg gesztusnak szánta a minszki vezetés, mivel a fehérorosz és a lengyel államfő vasárnap valószínűleg megbeszélést tart Kijevben. A két politikus kijevi látogatására a labdarúgó Európa-bajnokság döntője szolgáltatott apropót.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálatáért a múlt héten csütörtökön vitték be az ügyészségre, majd a helyi börtönbe Poczobutot (fehérorosz nevén Andrej Pacsobit). Otthonában házkutatást tartottak, lefoglalták számítógépét és iratait.

A fehérorosz hatóságok büntetőeljárást indítottak Poczobut ellen az államfő rágalmazásáért, így újabb bírósági per várhat rá. A lengyel tudósítót 2011 júliusában már három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték, mert a Gazeta Wyborczának írt cikkeiben diktátornak nevezte a fehérorosz elnököt.Ügyvédje szerint most további négy évre ítélhetik, így összesen több mint hét év letöltendő szabadságvesztés várhat rá. Az újságírót most azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy nem utazhat ki az országból.

Az ügy tovább szította a feszültséget Lengyelország és Fehéroroszország között. A lengyel külügyminisztériumba bekérették a fehérorosz nagykövetet, hogy tiltakozzanak az újságíró őrizetbe vétele ellen. Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka vaskézzel irányítja országát, s nem tűri el a másként gondolkodást. Az Európai Unió szankciókkal sújtotta Lukasenkát és több más fehérorosz vezetőt, miután a vitatott 2010-es elnökválasztás után a hatóságok erőszakkal törték le az ellenzéki tüntetéseket.

A volt szovjet köztársaságban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak, de az ellenzék vajmi csekély reményt fűz ahhoz, hogy akár egy képviselőjét is be tudná juttatni a törvényhozásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele