szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emberi hibából történt a fukusimai atomkatasztrófa - állapította meg egy japán parlamenti bizottság a most elkészült jelentésében.

A jelentés szerint a katasztrófát előre lehetett látni és meg kellett volna előzni, a hatásait pedig mérsékelhette volna egy hatékonyabb emberi válaszreakció - írja a BBC.

A jelentés összefoglalta azokat a hiányosságokat és hibákat, amelyeket mind a kormány, mind az erőművet üzemeltető Tepco vétett a katasztrófára adott válaszában, valamint felrótta a japán kulturális hagyományokat, mint az idegenkedést a hatóságokhoz fordulástól.

A fukusimai atomerőmű 2011. március 11-én rongálódott meg egy földrengés, valamint egy általa okozta cunami során. A japán parlamenti vizsgálóbizottságot 2011 májusában állították fel, hogy vizsgálja ki az esetet, a bizottság elnöke pedig most kijelentette, hibák sorozata, valamint hanyagság vezetett oda, hogy az erőművet nem készítették fel a földrengés és a cunami hatásaira.

Szellemvárosok Fukushima környékén - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A japán jelentés szerint pedig a fukusimai atombaleset így nem tekinthető természeti katasztrófának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal