szerző:
MTI

Politikai karrierje legnehezebb időszakának nevezte a szlovák kormány első száz napját Robert Fico csütörtökön. Az ellenzéki pártoktól több, kemény kritikát kapott.

Az értékelés során a szlovák miniszterelnök a kormány és a törvényhozás stabilitásának megteremtését emelte ki. "Ez egy új stabil kultúra, új stabil hatalmi szerkezet, ami fontos előfeltétel a jövőre nézve" - szögezte le az egypárti kabinet és az új összetételű parlament eddigi tevékenysége kapcsán Fico, akinek pártja, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szilárd többséggel, 83 képviselővel van jelen a 150 fős pozsonyi parlamentben.

A kormányzat stabilitása mellett Fico a szociális párbeszéd "hatékony mechanizmusának" megteremtését is hangsúlyozta. Rámutatott: kormányának olyan formában sikerült a közkiadások konszolidációját célzó intézkedéscsomagot kidolgoznia, hogy az alig vagy egyáltalán nem terheli majd a lakosság alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező rétegeit. "Az alap az erősebbeknek a gyengék iránti szolidaritása: ezek az intézkedések Szlovákia lakosságának 88 százalékát nem fogják érinteni" - szögezte le Robert Fico.

Robert Fico
©

Megszorító intézkedései sorában az elmúlt hónapokban a Fico-kabinet egyebek között jóváhagyta a személygépkocsik regisztrációs díjának és a társasági adónak az emelését, a kisvállalkozók által fizetendő járulékok kivetési alapjának növelését, banki különadó bevezetését, valamint a magánnyugdíjpénztárakba fizetett nyugdíjjárulékok arányának csökkentését.

A szlovák kormány száz napját a parlamenti ellenzék több pártja is értékelte. Ján Fígel, a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetője szerint a kormánypárt az elmúlt száz nap során azt bizonyította, hogy "szívesen osztja mások pénzét, és nem képes takarékoskodni", ugyanakkor a gazdaság egészséges fejlődésének feltételeit nem tudta megteremteni.

Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) vezetője szerint a Fico-kormány intézkedései nyomán Szlovákiára nagyon nehéz négy év vár. Hozzátette: a megszorító intézkedések csomagja azokat bünteti majd, akik sikeresek, és ezért a sikerért hajlandóak voltak keményen dolgozni.

A Most-Híd szlovák magyar párt állásfoglalása szerint az új kormány száz napja megmutatta, hogy Robert Fico nem képes teljesíteni a választások előtt tett ígéretét, amely szerint nem fogja növelni a szegények és a középréteg terheit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért