szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dél-Európát hetek óta sújtó hőség és szárazság miatt számos erdőtűzzel küzdenek Montenegróban és Olaszországban, a görög fővárosban pedig hétfőn a 42 Celsius-fokos kánikula miatt eltanácsolták a turistákat az Akropolisz látogatásától.

Montenegró északkeleti részén a tűzoltók egy ősfenyvest fenyegető erdőtüzeket igyekeznek megfékezni. A lángok eddig több száz hektár erdőt pusztítottak el, s tucatnyi ház is a lángok martaléka lett. A Balkánon hetek óta nagy hőség tombol, Montenegróban 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletekkel.

A hatóságok szerint a tüzek elérték a Crna Poda-i erdő külső szegélyét is, ahol 400 éves ősfenyők is vannak. Az említett erdő a Tara folyó UNESCO-védelem alatt álló, 1300 méter mély szurdokvölgyéhez tartozik. A tűzoltók repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek, erőfeszítéseiket azonban hátráltatja a rendkívül nehéz, hegyes terep és az időnként felerősödő szél is.

Egyre terjednek az erdőtüzek az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri sziget, Szardínia északkeleti partvidékén is. Vasárnap esti jelentések szerint több mint 500 embert kellett a lángok elől kimenekíteni a hosszú homokos tengerpartja miatt Európa szerte kedvelt San Teodoro üdülőhely szállodáiból és nyaralóiból. Több ház leégett.

A szigetet évente több mint 200 ezer osztrák keresi föl. Bécsi jelentések szerint ott nyaral jelenleg Werner Faymann osztrák kancellár is, hivatalának hétfői közlése szerint azonban az ő tartózkodási helyét nem fenyegetik a tüzek.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint az erős misztrál szél táplálja a lángokat. Az oltáshoz négy repülőgépet és ugyanannyi helikoptert is bevetettek. Vasárnap este több egyenruhás megsérült, amikor felrobbant egy lángoktól felhevített tartály.

Több tüzet jelentettek Szardínia déli részéről, Cagliari környékéről is, de a hatóságok szerint itt gyújtogatás történt. Mintegy 30 helyen bozóttüzek pusztítanak Szicília szigetén és Dél-Olaszországban, Campania és Puglia régiókban is.

A görög fővárosban Athénban hétfőn, a 42 fokos rekordhőséget ígérő előrejelzések miatt a szokásosnál korábban, délután 2 órakor lezárták a turisták elől az Akropolisz város fölé magasodó ókori romjait.

Az elővigyázatossági lépésről a kulturális tárca illetékes részlege döntött, emlékeztetve rá, hogy az Akropolisz sziklamagaslatán nincs árnyék, ahová a turisták behúzódhatnának, s a rekkenő hőségben a levegő ózonszennyezettsége is jóval meghaladja a megengedett értéket.

A Peloponnészosz félszigeten immár tíz napja a szokásosnál is nagyobb hőség tombol. Keddtől azonban 6-8 fokos enyhülésre számítanak Athénban, és újra korlátozás nélkül látogatható lesz az Akropolisz.

Görögország számos más városában riasztást adtak ki a nagy hőség miatt, és légkondicionált helyiségeket nyitottak meg a nyilvánosság előtt. A polgári védelem ugyanakkor azt ajánlotta az idősebbeknek, hogy az esti órákig nem menjenek ki az utcára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason