szerző:
MTI

Kisiklott egy személyvonat kedden Kairó egyik elővárosában, és 15 ember megsérült, feltehetően egy másik, félreállított szerelvény tiltakozó utasai miatt. Halálos áldozata a korábbi hírekkel szemben nem volt a balesetnek.

Az egyiptomi államvasutak vezetője, valamint biztonsági és kórházi források egyaránt cáfolták azokat az első beszámolókat, amelyek szerint a balesetnek halálos áldozatai lettek volna. 

A szerelvény a dél-egyiptomi Szóhágból tartott a főváros felé, amikor Kairótól mintegy 30 kilométerre délre, a Gizai kormányzóság Badrasin településén kisiklott - mondta el két biztonsági illetékes a térségből. "A 990-es járat három kocsija futott le a sínekről, de senki sem vesztette életét... A sérültek kórházi ellátást kaptak, de már elhagyhatták a kórházat" - mondta Kamal el-Dali, a gizai rendőrség nyomozati osztályának vezetője. 

Az első jelentésekben még több tucat sérült, illetve három halott szerepelt, azzal, hogy a Szóhág felől érkező vonat beleszaladt egy másik szerelvénybe, s az áldozatok számát még nem lehet pontosan megmondani. A híradások egy része emellett arról szólt, hogy a kisiklott vonaton tűz ütött ki. 

A baleset körülményeiről az egyiptomi közlekedési miniszter utóbb azt mondta, hogy "valakik akadályokat helyeztek a sínekre". A biztonsági erők egyik forrása szintén arról számolt be, hogy egy félreállított vonat utasai köveket és rudakat helyeztek a sínekre, hogy ezzel fejezzék ki a várakoztatásuk miatti felháborodásukat. 

Az arab országban az elmúlt években több súlyos vonatbaleset is történt hanyagság vagy karbantartási hiányosságok miatt. 2002 februárjában 363 ember lelte halálát egy Dél-Egyiptomba tartó vonaton, amely kigyulladt. 2006 augusztusában egy vonat belerohant egy másik szerelvénybe, 58 ember halálát okozva, 2009 októberében pedig 25-en vesztették életüket két vasúti szerelvény ütközésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.