szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kanada hűvös éghajlatának felmelegedését jelzi egy trópusi pillangófaj felbukkanása Montrealban - közölték kanadai kutatók.

A város botanikus kertjének szakemberei szerint az óriás fecskefarkú pillangót (Papilio cresphontes Cramer) nemrégiben látták először egy dél-amerikai sárgafán.

"A pillangó Montrealba érkezése nagyon tiszta példája az éghajlatváltozás hatásának. Az elmúlt évtizedekben az északabbra lévő területek enyhébb hőmérsékletei lehetővé tették, hogy túlélje a telet és benépesítse új élőhelyét. Az óriás fecskefarkú pillangó fokozatosan jutott el Québecig, és az első itt született bábok éppen most mennek át metamorfózisukon a botanikus kertben" - áll a kutatók hétfői közleményében.

Az óriás fecskefarkú pillangó normális körülmények között Közép- és Dél-Amerikában él. Az 1990-es évek végétől kezdődően bukkannak fel Észak-Amerikában, mostanra egészen Kanadáig jutottak.

Miközben más lepkefajok élőhelye is eltolódik északra, ennek sebessége csak körülbelül 16 kilométer évtizedenként. Az óriás fecskefarkú pillangó azonban ennél tizenötször gyorsabban halad új élőhelye irányában, mára már 400 kilométerrel északabbra is megtalálható eredeti élőhelyéhez képest.

A Papilio cresphontes Cramer 15 centiméteres szárnyszélességével jelenleg Észak-Amerika legnagyobb pillangója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól