szerző:
MTI/hvg.hu

Robbantás történt a Fekete-tenger partján található Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon; heten meghaltak, harmincketten megsebesültek. Az öngyilkos merénylő a turisták közé vegyülve robbantotta fel magát.

Szerda este robbanás történt egy izraeli turistákat szállító autóbuszon Burgaszban. 154 izraeli turista érkezett egy charterjárattal Bulgáriába (közülük nyolc gyerek), megérkezésük után mintegy 40 perccel történt a detonáció a turistákat szállító egyik buszon. A buszon mintegy 40-50 - a baszámolók szerint fiatal - utas volt. Az utasok között egy olasz, egy szlovák és egy amerikai állampolgár volt, a többiek mind izraeliek. A szlovák külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között nincs szlovák.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a tragédia a burgaszi repülőtéren történt, a BNR állami rádió közlése szerint két közeli autóbuszon is tűz ütött ki a robbantás után. A repülőteret 24 órára lezárták, az érkező járatokat a várnai repülőtérre irányították át, a bolgár repülőtereken, kikötőkben, vasúti pályaudvarokon megszigorították az ellenőrzést.

A bolgár televízió kezdetben hét halottról számolt be, egyikük a buszvezető. Csütörtök reggeli információk szerint az áldozatok közül hat izraeli és kettő bolgár. A Haaretz szerint az izraeli külügyminisztérium azóta módosított, és öt halott izraelit tart számon, így a bolgár sofőrrel és a merénylővel együtt hét halott van összesen. A feltételezett merénylő személyazonosságát még nem sikerült megállapítani. Emellett 32 sebesültet tartanak számon, akik közül 31 izraeli állampolgár. Csütörtök délutáni információk szerint ketten vannak kómában.

Füst gomolyog a burgaszi reptéren a robbanás után
©

Az izraeli médiának szemtanúk panaszkodtak a repülőtéri tűzoltók lassú reagálásáról, mondván: "15 percre volt szükségük, hogy megkezdjék az oltást". A Haaretz internetes kiadása percről-percre frissülő cikkben számolt be az eseményekről. A Jerusalem Post pedig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szavait idézte, aki azt nyilatkozta, hogy minden jel arra mutat, Irán követhette el a merényletet, mely napra pontosan 18 évvel a a Buenos Aires-i AMIA zsidó közösségi központ elleni robbantásos merénylet után történt, melynek háttérben szintén Irán állt. Netanjahu erőteljes izraeli reakciót ígért.

A bolgár köztévé helyszíni riportjában arról adott hírt, hogy percekkel a merénylet előtt felhívták a repülőtéri hatóságokat, és közölték, hogy "két bombával várják az izraeli turistákat". Az is elhangzott, hogy mivel a robbanás a busz elején történt, és a motor hátul helyezkedik el, a hatóságok biztosra veszik a robbantás tényét.

Öngyilkos merénylő lehetett

Izraeli szemtanúk szerint a burgaszi robbantást feltehetően egy öngyilkos merénylő követte el - jelentette az izraeli Chanel 2 TV. Az izraeli katonai rádiónak egy szemtanú telefonon azt mondta, hogy valószínűleg öngyilkos merényletről van szó. "Helyet foglaltunk, és néhány másodperccel később egy hatalmas robbanást hallottunk, felpattantunk, és a buszon támadt lyukon keresztül kimenekültünk" - számolt be a helyszínről Aviva Malka.

A vesti.bg című bolgár lap arról számolt be, hogy a tanúk és a biztonsági kamerák egy hosszú hajú, rövidnadrágos, hátizsákos férfit láttak, aki a turisták között sétált, így nem volt rajta semmi feltűnő. A férfi a csoport tagjai közé vegyülve betette a hátizsákját a busz csomagtartójába, majd ezután történt a robbanás. A férfinél egy Michiganben kiállított amerikai jogosítványt találtak, de az okmányról a vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy hamisítvány. A Haaretz közzétette azt a biztonsági felvételt is, melyen a feltételezett merénylő látható, amint a repülőtér területén sétál.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő utasítására azonnal Burgaszba indult a miniszterelnök-helyettes, aki a belügyminiszter is egyben, továbbá a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter, továbbá két egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt irányítottak Burgaszba. Izraelben is válságstáb alakult Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter utasítására, és ő is folyamatos kapcsolatot tart bolgár kollégájával, Nikolai Mladenovval - közölte a jeruzsálemi rádió.

Az izraeli titkosszolgálat már az év elején figyelmeztette a bolgár hatóságokat egy merénylet lehetőségére, mert januárban gyanús csomagot találtak egy buszon, amely Törökországból vitt izraeli turistákat Szófiába. Amellett, hogy az izraeli miniszterelnök szerint Iránban kell a felelősöket keresni, a zsidó állam a Hezbollah terrorszervezet Izraelen kívüli zsidó célpontok elleni támadásatól is tart. Annál is inkább, mert most van az egyik vezető Hezbollah-parancsnok Moszad általi likvidálásának negyedik évfordulója is - írja a Jerusalem Post. A lap szófiai hírügynökségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy korábban a bolgár titkosszolgálatok is göngyölítettek fel Hezbollah-szervezkedést.

Áder üzent

Részvéttáviratot küldött Simon Peresz izraeli államfőnek, és együttérzéséről biztosította őt, valamint az áldozatok hozzátartozóit Áder János köztársasági elnök szerda este. Áder János az MTI-hez eljuttatott táviratban azt írta: izraeli látogatásáról hazafelé tartva mély megdöbbenéssel értesült a Bulgáriában elkövetett aljas merényletről, amelynek számos izraeli állampolgár esett áldozatául.

 

"Engedje meg, hogy Magyarország köztársasági elnökeként mély részvétemet fejezzem ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánjak a sebesülteknek" - áll a részvéttáviratban.

 

A köztársasági elnök - aki hétfőn Jeruzsálemben találkozott az izraeli államfővel - biztosította Simon Pereszt arról, hogy Magyarország határozottan elítéli a terrorizmust, a békés állampolgárok elleni embertelen erőszakot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot