szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Időkapszulát találtak egy kamcsatkai faluban, amelyben a hetvenes évekből üzentek a szovjet kommunista ifjúsági szövetség, a Komszomol tagjai a jövő ifjú kommunistáinak.

Vulkannij faluban városrendezés közben egy Lenin-szobor alapzata alól emelték ki a kapszulát. Tartalmából kiderült, hogy 1979. július 15-én ásták el a faluban állomásozó fiatal katonák. A kapszulában egy egy méter hosszú, negyven centiméter széles papírt találtak. A rajta lévő kézzel írt üzenetet a 2024-es ifjúságnak címezték. Abban az évben lesz az egykori szovjet vezető, Vlagyimir Iljics Lenin halálának 100. évfordulója.  

"Emlékezés nélkül nincs jövendő - olvasható az üzenetben. - Emlékezzetek, mint ahogy mi emlékezünk a októberi (forradalom) és a polgárháború hőseire, az ötéves tervek hőseire, hazánk dicsőséges hőseire a fasiszta megszállás mocskos éveiből, a kommunizmus építésének fáradhatatlan munkásaira." A folytatásban a hetvenes évek komszomolistái kijelentik, hogy büszkén tekintenek a megelőző nemzedékekre, mert - mint írják - "ez a mi felelősségünk a Párt, a Haza és a Nép előtt". 

"Negyvenöt év elteltével szólunk hozzátok... Legyen jellemetek a miénknél férfiasabb, dalaitok örömtelibbek, szeretetetek forróbb. Nem sajnáljuk magunkat, mert tudjuk: ti jobbak lesztek nálunk" - fejezték ki meggyőződésüket a komszomolisták. A kapszulát az üzenettel együtt átadták a helyi alakulat parancsnokának, hogy jutassa el a katonai múzeumba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!