szerző:
MTI

A Fehér Házért vetélkedő két politikus, Barack Obama és Mitt Romney is visszavonta a Colorado államban sugárzott negatív kampányhirdetéseket, miután péntekre virradóra tizenkét emberrel végzett egy férfi egy denveri moziban.

Egységre szólította fel, valamint imára és emlékezésre hívta Amerikát a coloradói "őrült" merénylet nyomán Barack Obama amerikai elnök és felfüggesztette floridai kampánykörútját.

A hozzátartozókkal való együttérzés kifejezésében "az elnökhöz, a first ladyhez és egész Amerikához" közleményben csatlakozott Mitt Romney, a republikánusok elnökjelölti posztjának várományosa.

A Fehér Házért vetekedő két politikus kampánystábja pénteken úgy döntött, nem sugároznak negatív kampányhirdetéseket Colorado államban. A mészárlás miatt lemondta texasi, illetve virginiai kampánymegjelenését Joe Biden alelnök és a first lady, Michelle Obama is. Hasonlóképpen visszalépett a választási szerepléstől Ann Romney, a republikánus elnökjelölt-aspiráns felesége is. Obama elnök a nap folyamán visszatért Washingtonba.

Romney ugyan nem mondta le a péntekre előre bejelentett New Hampshire állambeli kampánybeszédét, de azt korteskedés helyett teljes egészében a coloradói tragédiának szentelte.

A coloradói ámokfutást megelőzően sajtóforrások nem zárták ki, hogy Mitt Romney éppen pénteken jelenti be, kit szemelt ki alelnökjelöltjéül. A közvélemény-kutatások szerint a választók ezen a poszton Condoleezza Rice volt külügyminisztert látnák a legszívesebben. A médiában az esélyesek között emlegetik még Marco Rubio floridai szenátort és Chris Christie New Jersey-i kormányzót is.

A merénylet után Barack Obama elrendelte, hogy a Fehér Házon, a szövetségi hivatali épületeken, valamint a katonai bázisokon és a hadihajókon eresszék félárbocra a zászlókat. A tragédia ismét felélesztette a lőfegyverek biztonságáról folytatott társadalmi vitát. Ugyancsak a figyelem középpontjába került a filmszínházak és más, népes közönség által látogatott középületek biztonsága is. 

Denver elővárosában, Aurorában a 24 éves James Holmes péntekre virradóra megtámadta egy multiplex filmszínház egyik termét, ahol 12 embert megölt, további 59-et pedig megsebesített. Többük állapota válságos.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteken ugyan még nem nevezte meg a támadás indítékát, de álláspontja szerint az eddigi adatok nem erősítik meg a terrorizmus gyanúját. A hatóságok szerint Holmes egyedül követte el a mészárlást.

További híreinket a coloradói lövöldözésről itt találja.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
515 lóerős és dízel: alaposan felhergelték az új BMW X5-öt

515 lóerős és dízel: alaposan felhergelték az új BMW X5-öt

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Horvát kapitány: Sterilek és ötlettelenek voltunk

Horvát kapitány: Sterilek és ötlettelenek voltunk

Megvan a dátum, mikor érkezik az 5G-s mobilnetes Samsung telefon

Megvan a dátum, mikor érkezik az 5G-s mobilnetes Samsung telefon

Az üzenet egyszerű: ha teszel valamit magadért, segítenek neked

Az üzenet egyszerű: ha teszel valamit magadért, segítenek neked

Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher

Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher