szerző:
hvg.hu

A román miniszterelnök doktori disszertációját elemző bizottság pénteken úgy döntött, a dolgozat plagizált szövegeket tartalmaz - közölte a Transindex. Victor Ponta miniszterelnök szerint a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága politikai döntést hozott.

Victor Ponta számára kedvezőtlen döntést hozott a Bukaresti Egyetem: a miniszterelnök doktori disszertációját elemző bizottság úgy döntött, a dolgozat plagizált szövegeket tartalmaz, az 1-es és 3-as fejezetekben fordul elő a legtöbb plagizált szöveg. A Bukaresti Egyetem visszavonhatja a doktori címet, hiszen az egyetem rektora bocsátotta azt ki, és ő vissza is vonhatja - írja a Transindex pénteken.

Victor Ponta
©

A Bukaresti Egyetem döntését sajtótájékoztatón ismertette. Marian Popescu, az egyetem etikai bizottságának elnöke hozta nyilvánosságra a bizottság következtetését: Ponta 2003-ban megírt dolgozata plagizálást tartalmaz - írja a lap. Az etikai bizottság szerint Ponta hosszú szövegrészeket vett át más szerzőktől, amelyeket sajátjaiként tálalt dolgozatában, nem használt idézőjeleket, nem jelölte meg az átvételeket. Ponta ezzel megsértette a tudományos kutatásban érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek nem 2003 óta születtek, hanem évszázadok óta közismertek - szögezte le Popescu.

Mirecea Dumitru, a Bukaresti Tudományegyetem rektora közölte: jövő héten rendkívüli szenátusi ülésen elemzi a helyzetet. Hozzátette, a doktori címet az egyetem adja ki és vonhatja vissza, de mindkét esetben az oktatási minisztérium jóváhagyására van szükség.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága politikai döntést hozott, amikor plágiumnak minősítette doktori disszertációját - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség a kormányfő aznapi nyilatkozatát idézve.

"A törvény szerint egyedül a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsa (CNE) illetékes az ügyben és ők csütörtökön végleges határozatban kimondták, hogy a dolgozat nem plágium. Ez a mai döntés egyértelműen politikai döntés, ez abból is látszik, hogy egyszer sem idéztek be, hogy kifejthessem álláspontomat" - jelentette ki Victor Ponta.

A miniszterelnök másfél órával az egyetem etikai bizottságának bejelentése után rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, de azon egyetlen szót sem ejtett a plágium-ügyről és újságírói kérdésekre sem válaszolt.

A román oktatási minisztérium kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) csütörtökön közzétett hivatalos állásfoglalása szerint azonban Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor hatályos törvényeknek és nem minősíthető plágiumnak. Az ügyet több testület is vizsgálja.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kitüntették a hős kalauzt

Kitüntették a hős kalauzt

Az anglikán egyház tanácsai Brexit esetére: imádkozzon és igyon egy teát

Az anglikán egyház tanácsai Brexit esetére: imádkozzon és igyon egy teát

Még kisebbségben van az e-személyi

Még kisebbségben van az e-személyi

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Szerbia felé akarták kivinni ezt szép állapotú Audit

Szerbia felé akarták kivinni ezt szép állapotú Audit

Debrecenben lesz a 2020-as rövidpályás gyorskorcsolya Eb

Debrecenben lesz a 2020-as rövidpályás gyorskorcsolya Eb