szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korrupció miatt vizsgálatot indított szerdán a milánói ügyészség Roberto Formigoni politikus, Lombardia tartomány elnökével szemben, aki állítólag 8,5 millió euróért fogadott el ajándékokat vállalkozóktól.

"Nem mondok le. Semmilyen bizonyíték nincsen ellenem. Ha bíróság elé állítanak, simán nyerek. Már négyszer indítottak ellenem pert és mindannyiszor felmentettek" - jelentette ki a vádakról sajtótájékoztatón nyilatkozó Roberto Formigoni. Úgy fogalmazott, az ügyészeknél csak az őt megbuktatni akaró újságírók rosszabbak. Az olasz sajtó hetek óta írt a Formigonit övező korrupciós gyanúról. A politikust július 28-án várják az első ügyészségi meghallgatásra.

A Tiszta Kezek milánói ügyészcsoport szerint Formigoni 8,5 millió euró értékben fogadott el ajándékokat vállalkozóktól. Többek között luxusnyaralást, jachtot, repülőutakat, szállodai szobákat fizettek ki a tartományi elnöknek, aki jelentős kedvezménnyel vásárolt magának egy villát is. Ezen kívül félmillió eurót kapott a 2010-es választási kampánya finanszírozására. Az ügyészi vizsgálat szerint Formigoni titkos svájci bankszámlákkal is rendelkezik.

Az ajándékokért cserébe Lombardia tartományi testülete 2001-2011 között 200 millió euró adóvisszatérítést szavazott meg a Fondazione Maugeri klinika számára.

A 47 éves Formigoni 1995 óta az egymás utáni negyedik mandátummal vezeti Lombardiát. A nyolcvanas évek közepén az egykori Kereszténydemokrata Pártban (DC) kezdte meg politikai pályafutását, 1999 óta a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország, majd a Szabadság Népe (PdL) szenátora. Lombardia tartományi testületének tagjai közül eddig az utóbbi egy évben három ellen emelt vádat korrupció miatt az ügyészség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány