szerző:
Hassan Szihám
Tetszett a cikk?

Továbbra sem sokat tudni Ri Szol Dzsu elvtársnőről, Kim Dzsong Un feleségéről, de felbukkanása nem csak a feleségeiket és szeretőiket gondosan rejtegető Kim-familia életében jelenthet változást, hanem egész Észak-Koreáéban.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy bulvármagazinok helyett a legkomolyabb politikai lapok számolnak be magánéleti hírekről. Az elmúlt hetekben azonban az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un házasságától volt hangos a világsajtó. Nem véletlenül, hiszen a csinos feleség bemutatásának hatalmas politikai jelentősége van: Észak-Korea a változás küszöbén áll gazdasági, társadalmi és talán politikai értelemben is.

Jóformán semmit sem tudtunk Kim Dzsong Unról egészen addig, míg 2010-ben meg nem jelent édesapja, Kim Dzsongil mellett egy állami ünnepségen, és a „Kedves Vezető” tavaly decemberben bekövetkezett haláláig is csak kósza információink voltak róla. A feltételezhetően húszas évei végén járó „Nagy Utód” korábban Svájcban tanult, szereti a mangákat, a kedvenc zenésze Eric Clapton, rajong az NBA-ért, Michael Jordant és Kobe Bryantet pedig egyenesen isteníti. (Állítólag vannak is közös fotói híres kosárlabda-játékosokkal, melyek nem tudni, hogyan készültek.)

Mostanáig családi állapotát is teljes homály fedte. Július elején, egy gálakoncerten bukkant fel először a fiatal hölgy Kim Dzsong Un oldalán, mire a világsajtó rögtön elkezdte kutatni a nő kilétét. Egyesek a szeretőjeként, mások a testvéreként azonosították, a dél-koreai újságok pedig egy régi szerelem történetét varázsolták elő. Eszerint a nő Kim Dzsong Un tinédzserkori szerelme, akivel apja rosszallása miatt kellett megszakítania a kapcsolatot. A nő, Hjon Szong Wol ezután híres popsztárrá vált, de 2006-ban eltűnt a nyilvánosság elől, férjhez ment és gyermeket szült. Korábbi dél-koreai értesülések szerint nem sokkal Kim Dzsong Il halála után az észak-koreai elit elkezdte rebesgetni, hogy az egykori szerelmesek ismét kapcsolatba kerültek egymással.

A titokzatos hölgy ezután elkísérte Unt tiszteletét tenni a Kim-család mauzóleumához, valamint egy óvodalátogatáson, majd pedig egy vidámpark felavatásán is feltűnt a diktátorral. Az állami televízió az utóbbi eseményről beszámolva tudatta, hogy a divatos ruhákba öltözött, mosolygós hölgy nem más, mint Kim Dzsong Un felesége, Ri Szol Dzsu elvtársnő. A nász részleteiről semmit nem árultak el, így nem tudjuk, mikor és hol köttetett meg. Egyes feltételezések szerint Kim egy előadás alkalmával szemelte ki magának a szintén énekesnő Rit, és már 2009 óta együtt vannak, állítólag már egy közös gyermekük is született.

Ri Szol Dzsu elvtársnő a Nagy Utód oldalán. Nem csak magánéleti fordulat?
©

A húszas évei közepén járó Ri Szol Dzsuról nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre, és az is nagyon kusza. Egyes feltételezések szerint részt vett 2003-ban azon az interkoreai ifjúsági eseményen, melynek alkalmával fákat ültettek. 2005-ben egy atlétikai bajnokság okán állítólag ellátogatott Dél-Koreába, mint vezérszurkoló. Ő volt az egyike azoknak, akik azt kántálták, hogy „mi egyek vagyunk”. Ri állítólag azt is találta mondani a kiruccanás alkalmával, hogy azt szeretné, ha dél-koreai tanárok oktatnának majd miután újra egyesül a két ország.

Egyesek a Kim Dzsong Un által kedvelt zenekar, az Unhasu Orchestra énekesét vélték Riben felismerni, mások összemosták személyét Hjon Szong Woléval, mondván, ezek ugyanazon előadóhoz tartozó művésznevek. Egy dél-korai hírügynökség szerint Ri Szol Dzsu féléves komplett kiképzést kapott egy színi társulattól és etikett tanároktól, mielőtt színre lépett volna, mint first lady.

A hálószobából a színpadra

Kim Dzsong Il decemberi halála óta azt találgatja a világ, milyen irányba kormányozza majd a „Nagy Utód” a szerencsétlen sorsú országot. „Kim Dzsong Un szakít az apja titkok által ködösített vezetői gyakorlatával” – mondta Lim Eul Csul szakértő az AP amerikai hírügynökségnek. „A feleségének felfedése egy jel arra, hogy Kim egy nyitottabb vezetőséget szeretne mutatni.” A szeretet nyilvános megjelenése az uralkodó családban az észak-koreaiak számára teljesen sokkoló fejlemény. Korábban ugyanis sem Kim Dzsong Ilről, sem annak apjáról, Kim Ir Szenről nem készült olyan felvétel, ahol nyilvános rendezvényen a feleségükkel jelentek volna meg.

Olyannyira homály fedte az eddigi vezetők magánéletét, hogy azt sem tudjuk pontosan, mennyi feleségük volt. Kim Dzsong Ilnek négy vagy öt felesége, és – főként öregkorában – számtalan szeretője volt. Négy tartós kapcsolatából valószínűleg hat gyermek született. Közülük Kim Dzsong Un mellett még a legidősebb fiú, Kim Dzsong Nam ismert, akit a Kedves Vezető örökösének tartottak mindaddig, míg 2001-ben hamis dominikai útlevéllel próbált meg eljutni a tokiói Disneylandbe. A lebukás után kegyvesztett lett, a Kínához tartozó Makaón él, a nyugati sajtóben többször kritizálta hazáját, fia pedig a boszniai Mostarban tanul.

A „néha kedves vezető” politikai döntéseire nem voltak hatással a nők, ám egyesek szerint Kim Dzsong Un anyja, a néhai táncosnő Ko Jong Hi ez alól kivételt képezett. A „Nagy Vezérnek”, Kim Ir Szennek két felesége volt, de neki is voltak mellette titkos kapcsolatai, melyekből utódok születtek.

Szakértők szerint Kim Dzsong Un házasságának bejelentése az egyik fontos eleme annak a folyamatnak, melynek során az ifjú diktátor kialakítja arculatát. Apja halálakor sokan kétségbe vonták, hogy Un készen áll az ország irányítására. Cseng Jong Szuk szakértő szerint a mostani lépésével azt a képet szeretné mutatni magáról, hogy már nem gyermek. „Ha egyedül menne mindenhova, az emberek úgy tekintenének rá, mint egy fiatal srácra, de a felesége jelenléte által azt a látszatot kelti, hogy ő a család feje, és hogy felnőtt” – mondta Cseng az AFP francia hírügynökségnek.

A Mickey egér-fordulat

Mások szerint azonban mostanra lett elég magabiztos ahhoz, hogy egy, az apjától eltérő vezetői stílussal kísérletezzen. Az elmúlt hónapban korábban elképzelhetetlen dolgok történtek: a már említett gálakoncerten először Mickey egér és egyéb Disney figurák szórakoztatták a diktátort, majd amikor egy lány elénekelte a Rambo című amerikai film betétdalát, felfelé tartott hüvelykujjával nyilvánította ki tetszését. A korábban szent és sérthetetlen státuszú 1,2 millió főt számláló hadsereg fontos pozícióiból eltávolított tiszteket, és helyükre újakat nevezett ki. Végül apja legfőbb bizalmasát, a néphadsereg vezérkari főnökét is menesztette betegségre hivatkozva, s helyét ő vette át, mint marsall.

A Kedves Vezető Falansztere - Nagyítás-fotógalériánk Észak-Koreáról
©

Egyes elemzők mindebből arra következtetnek, hogy Kim Dzsong Un gazdasági reformokat szeretne bevezetni. A gazdasági változás irányvonalára enged következtetni, hogy kétszáz hivatalnokot küldött Kínába az ottani gazdasági rendszert tanulmányozni, és velük együtt negyvenezer technikust, varrónőt és szerelőt ipari gyakorlatra dolgozni. Rá is férne az országra a gazdasági fordulat, ugyanis egy kimutatás szerint a lakosság majdnem harmada éhezik.

Emancipáció 2.0

Kim Dzsong Un eddigi tevékenysége alapján egyértelmű, hogy egy új fejezet nyílik meg a női emancipáció történetében is. Bár – ahogy általában a kommunista rezsimekben – a nők egyenjogúsítása itt is bekövetkezett már a második világháborút követően, ez csak a munkában való részesedésben látszódott meg. Míg Kínában Mao Ce-Tung a nőket tekintette a forradalom fő erejét adó csoportnak, addig Észak-Koreában teljesen alulreprezentáltak maradtak a politikai hatalomban. Az a felfogás uralkodik, miszerint a politika és a társadalmi ügyek „a férfiak szférája”. Egy 2000-es években készült felmérés szerint a Koreai Munkáspárt központi bizottságának csupán 4 százalékát tették ki a nők.

Mindez összefüggésben áll a néhai Kim Ir Szen női szerepekről alkotott nézeteivel. Szerinte ugyanis a nő feladata az „otthon forradalmasítása”, vagyis a gyermekek nevelése, a házimunkák elvégzése, valamint a férfi „államépítő missziójának” támogatása. Míg Kínában a férfiak is részt vesznek a házimunkában, Észak-Koreában ez teljes egészében a nőre hárul. Ezáltal tulajdonképpen a hagyományos női szerepek erősödtek meg.

Új szelek fújnak az öltözködésben is, de a nőkön még szemérmesen hosszú a fürdőruha
©

Emellett számos tilalom is vonatkozott a nőkre: nem biciklizhettek, és csak munkavégzéskor hordhattak nadrágot. Aki megsértette ezeket a szabályokat, azokat a rendőrség figyelmeztette vagy meg is büntette. Egy Dél-Korába szökött nő elmondása szerint néha az is megtörtént ilyen esetekben, hogy ott helyben szétvágták a nadrágot, és szoknyaszerűvé alakították. Fülbevalót sem hordhattak a nők, mivel a rezsim megítélése szerint az túlzottan kapitalista. Kim Dzsong Un most feloldotta az összes ilyen ruházkodásra vonatkozó restrikciót, tehát lehetővé vált a nadrág, a fülbevaló és a magassarkú viselete is. Bár az említett élménypark-avatón készült fotókon a nagy utódnak integető nők még láthatólag igencsak szemérmes szabású úszódresszekben feszítenek.

A nők ügyére nézve is pozitív üzenete van annak, hogy a fiatal diktátor – szakítva elődei hagyományával – bemutatta a nyilvánosságnak feleségét. „Kim Dzsong Un feleségének megmutatása elnyeri a fiatal, változásért epekedő észak-koreaiak tetszését, főként a nőkét, akik egy mélységesen férfiak által dominált társadalomban élnek” – mondja Cseong Szeong Csang dél-koreai Kim-dinasztia-szakértő.

Óvatos remények

Mindezek ellenére nem szabad elhamarkodottan észak-koreai peresztrojkát vizionálni. Ezek egyelőre csak felszínes, inkább külsőségekben megnyilvánuló változások. Sajnos sok olyan tényező van, mely afelé mutat, hogy egy esetleges gazdasági reformcsomaggal nem járna együtt politikai átalakulás. Kim Dzsong Un például továbbra is fenntartja azokat a munkatáborokat, melyeknek létezését máig tagadják.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A fiatal párnak egyébként az USA is üdvözletét küldte, de közleményükben hozzátették: „azonban nyilvánvalóan mi elsősorban az észak-koreai népért aggódunk, és reméljük, hogy a körülményeik javulni fognak.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Megnősült a Nagy Utód, de nem a popikont vette el

Az észak-koreai állami média első ízben erősítette meg, hogy Kim Dzsongil fia, a Nagy Utód megházasodott. A korábbi sajtóhírekkel szemben azonban most úgy tűnik, nem egykori szerelmét, a korábban popikonként ismert Hyon Song-wolt vette el, hanem egy Ri Szol Dzsu nevű asszonyt.

MTI Világ

Észak-Korea ígéri, nem bünteti meg azt, aki hazatelepül

Az év eleje óta mintegy száz, korábban hazájából Dél-Koreába menekült észak-koreai állampolgár tért vissza Észak-Koreába azt követően, hogy Phenjan kampányt indított a szökevények meggyőzésére, és hazacsalogatására - írta hétfőn a dél-koreai sajtó.

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság