szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Körülbelül 2500 homoszexuális és transznemű ember tartott felvonulást a nepáli Pokhara városában pénteken, és azt követelték, hogy vezessenek be harmadik nemet a személyi igazolványokon, engedélyezzék az azonos neműek házasságát és tegyék büntethetővé a szexuális orientáció miatti diszkriminációt a himalájai országban.

A színes ruhákba öltözött, indiai zenékre táncoló tömeg három kilométeres utat járt be az ország fővárosától, Katmandutól 200 kilométerre nyugatra lévő településen. A felvonulókat számos helybéli az út mentén bíztatta, rendbontás nem volt.

A nepáli legfelsőbb bíróság 2008-ban döntött arról, hogy a férfi és a női mellett harmadik nemet is bevezessenek a személyi igazolványokon a transzneműek számára. A kormány azt ígérte, hogy eleget tesz a döntésnek, de eddig semmi sem történt.

A felvonulók arra panaszkodtak, hogy a döntés végrehajtásának elmaradása miatt nem tudnak álláshoz és útlevélhez jutni, nem jelentkezhetnek egyetemre és nem birtokolhatnak ingatlant.

A konzervatív országnak tartott Nepálban az emberek többsége a mai napig a hindu hagyományokat követi. A legtöbb házasságról a szülők döntenek. A nemi kisebbségek csak a nepáli monarchia 2008-as bukása után kezdtek jogokat követelni maguknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Hit Gyülekezete alapítója fiát is bevette a reklámbizniszbe

A Hit Gyülekezete alapítója fiát is bevette a reklámbizniszbe

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért