szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos gondatlanság címén 400 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be Fehér Sándor családja nevében a Ronai & Ronai LLP ügyvédi iroda a Costa Concordia tulajdonosai és üzemeltetői ellen hétfőn New Yorkban; a hegedűművész az óceánjáró balesete következtében vesztette életét.

Fehér Sándor a január 13-án a toszkán partoknál sziklának ütköző Costa Concordia utasainak mentése közben halt meg. A keresetet a New York-i ügyvédi iroda a southamptoni központú Carnival plc, a floridai Doralban székelő Carnival Corporation és olasz leányvállalatuk, a Costa Crociere ellen nyújtotta be. A brit-amerikai Carnival-csoport a világ legnagyobb óceánjáró-üzemeltetőjeként tartják számon.

Az MTI-hez hétfőn a magyar származású Peter Ronai ügyvéd által eljuttatott közlemény szerint a jogi képviselők büntető kártérítés kiszabását is kérik a hajózási vállalatokra, azt állítva, hogy azok "tudatosan és szándékos közönnyel" elmulasztották az utasok biztonságos mentésére kiképezni Francesco Schettino kapitányt és a hajó személyzetét. Holly Ostrov Ronai ügyvédnő rámutatott, hogy a katasztrófában bekövetkezett haláleseteket nem az ütközés, hanem az azt követő káoszban a felügyelet és a kellő mentési eljárások hiánya okozta.

"Ezek az óceánjáró hajókat üzemeltető társaságok megelőzhették volna Fehér Sándor halálát, ha megfelelő kiképzésben részesítették volna a személyzetet ahhoz, hogy az kezelni tudjon egy rendkívüli helyzetet" - hangsúlyozta az ügyvédnő. "Fehér Sándor családját felháborítja, hogy Schettino kapitány úgy folytatja életét, mintha a Costa Concordia tragédiája meg sem történt volna, és nem tanúsított igazi megbánást" - olvasható az ügyvédek közleményében.

Peter Ronai, akinek irodája a hegedűművész hozzátartozóin kívül a Costa Concordia-baleset magyar túlélőit is képviseli, július 12-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hajótulajdonos cég el akarja hárítani a felelősséget, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie. A Ronai & Ronai ügyvédi iroda képviselte annak a két magyar fiatalnak a hozzátartozóit, aki Philadelphiában 2010 nyarán egy folyami balesetben vesztette életét. Az ügyben peren kívül 17 millió dolláros megállapodás született.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába