szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Turisták és járókelők szeme láttára lőttek agyon egy késsel fenyegetőző férfit a rendőrök New York forgalmas központjában, a Times Square-en.

Az amerikai médiumok a hét végén a járókelők kézi kamerákkal készített amatőr videóit mutatták az incidensről. Az NBC televíziós csatorna weboldalára feltett egyik videofelvételen látszik, ahogy egy fehér pólós férfi hátrál több rendőr elől, majd tucatnyi lövés dördül és a járókelők kiáltása, sikolya hallatszik.

Egy brazil turistának a The New York Times című lap honlapján közölt fotóján két rendőr látszik, amint fegyverével célba veszi a kezében egy nagy konyhakést tartó férfit. Az internetes oldal egyik videója arról tanúskodik, hogy a rendőrök elől hátráló férfira rászól egy járókelő, hogy feküdjön a földre, s közben ezt mondja: "Ezek le fognak téged lőni, testvér!".

A videókon az is látszik, hogy többen biztonságos távolságból filmezik az incidenst. Híradások szerint az 51 éves Darrius Kennedy marihuánát szívott a közelben szombat délután, amikor a rendőrök rátaláltak. Az incidens ebből alakult ki. A hatóságok közlése szerint a férfi megfenyegette a rendőröket, akik könnygáz segítségével sem tudták őt legyűrni. Amikor a férfi késével a rendőrök felé lendült, 12 golyót eresztettek belé – jelentette az NBC a rendőrök beszámolója alapján.

Az agyonlőtt férfi nagynénje azt hányta a rendőrség szemére, hogy aránytalan mértékű erőszakot alkalmazott. "Semmi szükség nincsen arra, hogy valakibe 12 golyót eresszenek" – mondta Margaret Johnson a New York Daily Newsnak. "Azt hiszem, hogy ezt másképp is meg lehetett volna oldani." A rendőrség egyik képviselője ezzel szemben kijelentette, hogy a rend őrei "megfelelően kezelték" a helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!