szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Norvég politikusokat leszámolással fenyegettek meg arra az esetre, ha Anders Breivik tömeggyilkost a bírák nem mentik fel minden vád alól - közölte kedden az NRK norvég közszolgálati televízió.

Az NRK televízió híradása szerint a politikusok hétfőn feladott e-mailekben kapták a fenyegetést. Az üzenetek küldői azt állítják magukról, hogy a Templomos Lovagok nevű terrorista szervezet tagjai.

Breivik tavaly júliusban autóba rejtettt pokolgépet robbantott Oslo belvárosában, nyolc ember halálát okozva, majd egy Utoya nevű szigeten, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában 69 embert lőtt halomra. Perében augusztus 24-én várható ítélethirdetés.

Elfogásakor Breivik azt mondta, hogy ennek a muszlimellenes hálózatnak a tagja, ám a nyomozás során nem került elő olyan adat, amely igazolná, hogy segítőtársakkal cselekedett, és a Templomos Lovagok szervezet létezésére nézve sincs semmilyen bizonyíték. 

Az e-mailek kitérnek arra is, hogy az ügyészek Breivik beszámíthatatlanná nyilvánítását és elmegyógyintézetbe zárását indítványozták, ami ellen a magát politikai harcosnak tekintő vádlott határozottan tiltakozott, mondván, hogy ennél rosszabb nem is történhetne vele.

A levélírók szerint "Breivik valószínű elmebeteggé nyilvánítása értelmetlenné teszi a 'kardjától' elpusztultak halálát". Az ismeretlen fenyegetőzők vezérüknek nevezik Breiviket, és szabadon bocsátását követelik, arra hivatkozva, hogy "tette az egyetlen lehetséges cselekvés volt a háborúban", amely a multikulturalizmus ellen folyik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba